Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainas utrikesminister: Alla vet kraven – handlar om att realisera

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efterlyste ännu mer vapenhjälp när han besökte EU:s utrikesministermöte utanför Stockholm på lördagen.

– Alla kan våra krav utantill. Frågan är hur vi realiserar dem, säger han till SVT Nyheter.

Fokuset för diskussionerna under det informella ministermötet var enligt Kuleba hur man bäst ser till att allt krigsmateriel kommer till Ukraina så snabbt som möjligt.

– I dag talade vi om artilleriammunition, bepansrade fordon, kanoner och andra saker. Vi är väldigt specifika.

”Stöden tillräckliga först vid seger”

Enligt Kuleba är stödet tillräckligt först när Ukraina vinner kriget.

– Vi har bevisat under det senaste året att vi kan besegra Ryssland på slagfältet och få den ryska armén att fly. Allt som behövs är självförtroende.

Men den kommande ukrainska motoffensiven vill han inte gå in på.

– Fråga mig inte när motoffensiven ska börja eller om det blir den sista offensiven. Fråga er själva och era regeringar: har vi gjort tillräckligt?

Vägrar ge upp territorium

Utrikesministern säger att vissa förhandlingar sker med Ryssland angående fångutväxling och att Ukraina diskuterar spannmålsexport med FN och Turkiet som i sin tur talar med Ryssland. Men gällande fredsförhandlingar upprepar han budskapet att Ryssland måste dra sig tillbaka från ukrainskt territorium innan samtal ens kan komma på tal.

– Den som antyder att Ukraina borde ge upp delar av sitt territorium för fredens skull bör fråga sig om de själva skulle vara redo att göra sådana eftergifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.