Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ville rymma men jag förstod att konsekvenserna skulle bli hemska.” Hör Rostyslav från Ukraina berätta om tiden i det ryska militärlägret. Foto: Lars Lyrefelt

Ukrainska barn tvingas bli soldater i den ryska armén

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter påstår att de evakuerat hundratusentals barn från kriget för att ge dem skydd och vila. Men ukrainska myndigheter och FN:s barnrättskommitté säger att det finns bevis för att ukrainska barn tvångsdeporterats från Ukraina till Ryssland.

Enligt Ukrainas ombudsman för barns rättigheter kan det handla om totalt 200 000 – 300 000 barn och ungdomar som förts bort. Hittills har man kunnat identifiera 19 546 av dem, men endast knappt 400 har kunnat återföras till Ukraina.

SVT har träffat Rostyslav, en tonåring som tvingades till ett militärt ungdomsläger där han tränats för att bli en rysk soldat.

Kriget i Ukraina

– Varje morgon var vi tvungna att sjunga den ryska nationalsången. Om vi inte sjöng blev vi bestraffade, berättar han.

Till slut lyckades Rostyslav rymma från lägret med hjälp av organisationen Save Ukraina som arbetar med att återföra bortförda barn tillbaka till Ukraina. Det handlar ofta om socialt utsatta barn från ryskockuperade områden i Ukraina. Många av dem har bott på institutioner. Eftersom de har få eller inga anhöriga är risken mindre att någon kommer eftersöka dem.

”Sker systematiskt”

– Russifieringen av barnen sker systematiskt. Det finns bevis för att man ändrar deras ukrainska handlingar till ryska och inte sällan byter man deras för- och efternamn för att det ska bli svårt att hitta dem, säger Vladyslav Havrylov som är krigsbrottsutredare på PR Army i Ukraina.

Genom öppna källor har han och hans kollegor hittat 60 läger där ukrainska barn indoktrineras och ges nya identitetshandlingar.

– Dessa läger finns inte bara längs med den ukrainska gränsen utan över hela Ryssland, även så långt bort som i Vladivostok i Östasien, säger Havrylov och visar oss bilder på faciliteter och deras positioner på en interaktiv karta.

Tonåringar skickas till läger

Medan de yngre barnen sedan ofta adopteras av ryska familjer skickas tonåringarna vidare till andra läger som drivs av paramilitära grupper där de tränas till soldater.

– Det handlar om ungdomar på 14 – 17 år som är tänkta att utgöra en resurs för mobilisering för den ryska arméns krig i Ukraina, säger Vladyslav Havrylov.

Hör Rostyslav berätta om tiden i det ryska ungdomslägret i videon.

UTPEKADE ORGANISATIONER

Dessa tre organisationer är idag föremål för sanktioner på grund av sin inblandning i de systematiska tvångsdeportationerna av barn, som är klassat som ett krigsbrott av FN sedan mars 2023.

• Ungdomsarmén Yunarmiya som är skapad på initiativ av det ryska Försvarsministeriet

• Rysslands örnungar

• Rörelsen De främsta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet