Dödstalet i oroligheterna i staden nu är uppe i minst sju. Foto: TT

Undantagstillstånd i flera chilenska städer

Uppdaterad
Publicerad

Undantagstillståndet som i helgen utlystes i Chiles huvudstad Santiago har utökats till flera städer och president Sebastián Piñera säger att landet är i krig.

– Vi är i krig mot en mäktig fiende, som är villig att använda våld utan några gränser, sade Chiles president i ett tv-sänt tal från ett militärhögkvarter sent på söndagskvällen, lokal tid.

Han sade även att demonstranterna troligtvis är organiserade likt en kriminell organisation.

Dödstalet stiger

Fem människor omkom i en brand i en klädfabrik i en förort till Santiago i Chile i söndags. Plundrare hade trängt sig in i fabriken, och tände eld på den.

Det innebär att dödstalet i oroligheterna i staden nu är uppe i minst sju. Två människor dödades tidigare i samband med att en livsmedelsbutik under natten mot lördagen tändes på.

Undantagstillstånd utlyst

Protesterna mot regeringens ekonomiska politik inleddes med studentdemonstrationer och den utlösande faktorn var höjda kollektivtrafikpriser. Anlagda bränder, stoppad gatutrafik och kravaller har följt. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra demonstranter.

I helgen utlystes undantagstillstånd i Santiago och landets militär fick ansvar för att hålla ordning på gatorna. Undantagstillståndet har nu utökats till flera städer. Dessutom råder ett nattligt utegångsförbud i huvudstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer