Gadhimaifestivalen i Nepal Foto: TT

Under festivalen offras 500.000 djur – nu förbjuds slakten

Uppdaterad
Publicerad

Gadhimaifestivalen som hålls i Nepal vart femte år är världens mest storskaliga offrande av djur, med ungefär 500.000 djur slaktade som en hyllning till styrkans gudinna. Nu förbjuds offrandet av djur på festivalen. – Det här är en barmhärtighetens triumf, säger djurrättsaktivister.

Gadhimaifestivalen äger rum i Gadhimaitemplet i Bariyarpur, i Bara-distriktet, cirka 160 kilometer söder om Katmandu i Nepal. Under festivalen offras stora mängder vattenbufflar, grisar, kycklingar, getter och fåglar för att blidka Gadhimai – styrkans gudinna.

Ungefär fyra miljoner människor medverkar i festivalen, som har hållits i flera hundra år.

”Festivalen ska vara ett hyllande av liv”

Offerfestivalen har kritiserats hårt av djurrättsorganisationer och profiler som Brigitte Bardot, och under tisdagen meddelade ledningen för templet att de nu kommer att ställa in den kommande festivalen.

– Gadhimais tempelledning meddelar härmed att vi har beslutat att upphöra med djuroffer. Med allas hjälp kommer Gadhimai 2019 vara fritt från blodsspillan, och i stället låta festivalen bli ett hyllande av liv, säger Gadhimaitemplets Ram Chandra Shah i ett uttalande.

Beslutet togs efter långa förhandlingar och påtryckningar från organisationerna Animal Welfare Network Nepal (AWNN) och Humane Society International/India.

Högsta domstolen i Indien har även förberett lagstiftning för att förhindra djur att transporteras till Gadhimai.

”Vi lovprisar tempelledningen”

– Det här är en barmhärtighetens triumf som kommer rädda livet på oräkneliga djur. Vi lovprisar tempelledningen för dess beslut, men medger att ett digert arbete ligger framför oss. Vi kommer att spendera de kommande åren att undervisa troende, då djuroffer är regressivt, som ingen nation i den moderna världen bör ägna sig åt, säger Gauri Maulekhi från Humane Society International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.