• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Ukrainateam träffade Dasja och Nikita som snart ska gå i den ”bunkerskola” som byggs bredvid deras gamla skola utanför Charkiv. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Underjordiska ”bunkerskolor” ska få ukrainska barn tillbaka i skolbänken

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen skolor har förstörts i Ukraina har sedan kriget började. I Charkivområdet byggs nu stora underjordiska ”bunkerskolor” som ska klara av en direkt träff av en rysk robot.

Enligt UNICEF får miljoner av ukrainska barn idag sin undervisning online på grund av de ständiga bombangreppen. Efter två år av krig längtar många ukrainska barn tillbaka till skolan.

11-åriga Dasja Redvanska bor utanför Charkiv och har knappt gått i en riktig skola. När hon skulle börja ettan var det coronapandemin, och sen kom invasionen.

Kriget i Ukraina

– Jag är trött på att sitta hemma. Jag längtar efter att sitta tillsammans med klasskompisar.

Men hennes storebror Nikita är mer tveksam till tanken på den ”bunkerskola” som öppnar bredvid deras gamla skola till hösten.

– Om vi alla springer ut, omkring femtio personer och samlas där vid bombskyddet först – då kommer missilen som tar 2 minuter på sig från Belgorod hinna slå ner. Vi kommer aldrig hinna.

SVT:s Ukrainateam fick besöka bygget av den nya skolan utanför Charkiv. Följ med in i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet