Momentummedlemmar på festivalen. Foto: SVT

Ung rörelse utmanar Orbán i Ungern

Publicerad

En ny ung rörelse utmanar nu premiärminister Viktor Orbáns styre. Rörelsen vinner allt mer mark och kan komma in i Ungerns parlament i vår.

Vi är på plats på den ungerska landsbygden på en festival. På ytan ser det ut som vilken festival som helst med konserter och öltält. Men det är i själva verket en lite annorlunda partikongress. Maja Szász är 19 år och stortrivs.

– Jag tycker att det är jätte, jättekul här. Och alla är väldigt snälla mot mig. Och trots att jag är väldigt ung så behandlar dom mig som en jämlike. De flesta känner jag sen tidigare och vi har väldigt kul ihop.

Ännu inget partiprogram

Det är rörelsen Momentum som samlats för att diskutera politik. Partiet har just bildats men rörelsen har tidigare fått mycket uppmärksamhet i ungerska medier. För en tid sedan lyckades de nämligen stoppa Budapest OS-ansökan efter att ha samlat in mängder med namnunderskrifter. Men än finns inget partiprogram inför nästa års val, men det bekymrar inte ledaren, András Fekete-Györ:

– Man skriver inte bara ett partiprogram på en vecka. Det vi gör nu är att vi startar flera lokala råd som pratar om lokala utmaningar och hur man kan lösa dem. Sedan samlar vi ihop alla erfarenheter och den 15 oktober kommer vi att ha ett stort event där vi berättar vad vi vill i framtiden.

LÄS MER: Oppositionell tidning i Ungern läggs ned – stora protester

Kamp mot korruption centralt

Ledaren András Fekete-Györ, förkroppsligar hela rörelsen. Han är ung  28 år gammal. Han är för minoriteters rättigheter och för mer EU-samarbete. Det är liberala värderingar går på tvärs mot premiärminister Viktor Orbáns allt mer auktoritära styre som binder samman partiet. Kamp mot korruption är också en central fråga korruption har plågat flera ungerska partier. Men frågan är hur Momentums ekonomiska politik kommer att se ut. Medlemmarna kommer från både höger och vänster.

– Det är det bästa med oss, säger András Fekete-Györ. Det ungerska samhället har varit så uppdelat och det har varit väldigt svårt att bygga broar mellan olika sidor. Det har gjort att Ungern inte riktigt har kunnat gå framåt i den takt som landet har behövt.

Statsvetare: De kan komma in i parlamentet

Frågan är hur stor chans Momentum har att påverka det ungerska samhället i framtiden. Nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz går som tåget i opnionsmätningar och får upp mot 50 procent i en del mätningar. Näst största partiet är det fascistiska Jobbik som får runt 20 procent. Momentum har i par mätningar nått fyra procent. Men spärren för att ta sig in i det ungerska parlamentet ligger på 5 procent.

Ledaren för Momentumrörelsen András Fekete-Györ. Foto: SVT

Rajnai Gergely är statsvetare. Han menar att Momentums kampanj mot Budapests OS-ansökan var helt rätt för en ny rörelse. I och med den blev de kända. Han tror att partiet har en framtid men att det fortfarande finns en rad utmaningar med tanke på hur populärt regeringspartiet är.

– Momentum har en stor chans att nå fem procent. De ligger runt 2 till 3 procent nu, vilket är normalt för ett sådant här parti. Valkampanjen har ju inte riktigt startat ännu. Men med det sagt, så måste de hitta nya röster utanför Budapest. I Budapest bor en fjärdedel av befolkningen så det är ingen lite bas, men där tävlar partiet med många andra partier. De behöver får röster från landsbygden också och jag tror att det blir svårt för de att hinna bygga upp förtroendet där på så kort tid, säger han.

LÄS MER: Krav på Orbáns avgång efter folkomröstningen

Vill bygga ett mindre diktatoriskt system

På festivalen syns ingen större oro för framtiden. Här är det idel glada miner och alla verkar övertygade om att den lilla rörelsen kan åstadkomma storverk. Lite som Emmanuel Macron:s rörelse En marche gjorde under det franska presidentvalet.

– Jag hoppas verkligen att vi tar oss in i parlamentet 2018. Då kommer vi att kunna bygga ett mycket mer öppet och mindre diktatoriskt system säger Maja Szász.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.