Unga demonstranter får militär träning – på okänd plats i djungeln

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Myanmar blir allt blodigare. Över 800 demonstranter har dödats sedan militären tog makten.

– De tror att vi ska sluta göra motstånd om de dödar människor, säger aktivisten Rita.

Det som började som fredliga protester mot militärkuppen den 1 februari när Aung San Suu Kyis regering störtades och en militärjunta återtog makten i landet har fortsatt i en konflikt som blir allt våldsammare.

I mars började militären skjuta för att döda, berättar aktivisten Rita, som egentligen heter något annat.

– De tror att vi ska sluta göra motstånd om de dödar människor. Men när de började döda oskyldiga civila och barn stärktes vi som medborgare, och var och en bestämde sig för att aldrig ge upp, säger hon.

Hon deltog i protesterna till en början, men efter ett gripande blev den psykiska stressen blev för stor. Nu försöker hon delta på andra sätt.

Avsatta ledaren i rätten

Motståndet mot juntan har ändrat karaktär sedan dödandet började. Det är färre protester på gatorna i Yangon, men från landsbygden kommer rapporter om militära konfrontationer.

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi kallades under måndagen till ännu en domstolsförhandling efter nya anklagelser från landets militärjunta. Det är den andra gången hon hörs i rätten sedan kuppen.

Den avsatta ledaren anklagas bland annat för att äga oregistrerade walkie-talkies och för att ha brutit mot coronaregler i samband med fjolårets val.

Tränas i Myanmars djungel

Myanmar har en historia av etniska konflikter. Det finns flera minoritetsgrupper som länge kämpat för ökad autonomi inom landet. Flera har också egna miliser. Delar av Myanmars politiska opposition har satt ihop en Nationell enhetsregering (NUG) som består av flera ledande parlamentsledamöter och regimkritiker, flera av dem i exil.   

Enligt skuggregeringen samarbetar nu flera oppositionella grupper, och för att visa att oppositionen är redo för en hårdnande strid har man offentliggjort videofilmer som visar unga demonstranter som får militär träning av lokala milisgrupper. Rekryterna tränas på okänd plats i Myanmars djungel. Gruppen kallas för Folkets försvarsrörelse.

Samtidigt fortsätter säkerhetsläget i städerna att försämras. Rita berättar:

– Man känner hur osäkerheten sprider sig i vårt dagliga liv. Även om du bara är hemma kan militären komma och gripa dig när som helst. De kan frihetsberöva dig för lite vad som helst. Om du ska gå utomhus måste du förbereda dig, inte bära svart till exempel, och kanske måste du radera något känsligt från telefonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.