Den ryska influencern Natalja Zemljanuchina har uppmanat kvinnor att posta bilder på sina kroppar i protest mot skönhetsidealen i Ryssland. Foto: Natalja Zemljanuchina/@tysya/Instagram

Unga kvinnor i Ryssland reagerar mot kvinnoideal

Uppdaterad
Publicerad

I en kampanj i sociala medier protesterar unga kvinnor mot skönhetsidealen i Ryssland. Genom att publicera bilder på sina kroppar vill de visa att alla duger som de är.

Natalja Zemljanuchina skriver på sitt instagramkonto under namnet @Tysya att det är dags för kvinnor i Ryssland att se positivt på sina kroppar även om de inte motsvarar det förhärskande skönhetsidealet. Hon har startat kampanjen #SoMnojVsioTak, som fritt översatt betyder ”#SånHärÄrJag”.

Kvinnor berättar

Natalja har 1,2 miljoner följare och mer än en miljon visningar på den video där kvinnor berättar att varje kropp är unik och vacker oavsett hur den ser ut. ”Varje centimeter är livserfarenheter av glädje och sorg och är alltid du”, berättar unga kvinnor med ärr, födelsemärken och övervikt.

”Alla kroppar bär spår av livserfarenheter som glädje och sorg”, anser den ryska influencern Natalja Zemljanuchina, som startat en kampanj mot skönhetsidealen i Ryssland. Foto: Natalja Zemljanuchina/@Tysya/Instagram

– I Ryssland förväntas kvinnorna behaga männen. Det är viktigt att vara sexig och smal. En man kan se ut som han nyss klivit ur sängen medan kvinnan vid hans sida är galaklädd. Kvinnorna lägger ner stora summor på skönhetsvård, säger Elin Jönsson, tidigare korrespondent i Ryssland för SVT Nyheter.

Kvinnoöverskott

På grund av krig och ofärd har det i Ryssland länge funnits ett överskott av kvinnor. Männen har dessutom kortare livslängd och råkar oftare ut för hjärt- och kärlsjukdomar. Kvinnorna har fått konkurrera om männen vilket lett till hårda krav på kvinnors utseende.

– Psykisk ohälsa och självmord är stora problem bland unga kvinnor. Många blir extremt pressade att motsvara skönhetsidealen, säger Elin Jönsson.

Ätstörningar

Natalja Zemljanuchina har haft problem med ätstörningar och dåligt självförtroende. Hon tröttnade på stressen och började uppmana sina följare att posta bilder på sig själva.

”I Ryssland visas sällan människor med vanliga kroppar men alla kroppar är vackra”, säger hon i en kommentar till Reuters.

– Det är glädjande att unga kvinnor reagerar mot de konservativa och nationalistiska värderingar som förstärkts under president Putin, anser Elin Jönsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.