Pablo Iglesias, partiledare för vänsterorienterade Podemos, t.v. Albert Rivera, partiledare för det social-liberala Ciudadanos, t.h. Foto: TT

Unga partier utmanar i spansk valrysare

Uppdaterad
Publicerad

Den nya politiska spelplanen borgar för att parlamentsvalet i Spanien på söndag kan bli ännu mer spännande än den spanska fotbollsligan. För första gången på 37 år hotas den regerande ordningen av två unga offensiva partier.

När miljoner spanjorer går till valurnorna på söndag ställs de inför en ny situation. Varken det konservativa Partido Popular (PP) eller socialistpartiet, PSOE, framstår som ett självklart val. De senaste opinionsmätningarna tyder på att Spanien får ett helt nytt politiskt landskap.

Unga partier utmanar

Hästsvans och jeans är 37-årige Pablo Iglesias varumärke.  Den som inte känner till hans bakgrund skulle lätt kunna få intrycket att han är konstnär eller fotograf, eller den hygglige killen i porten bredvid.

Val i Spanien 2015

Iglesias är ingen politisk broiler, han grundade partiet Podemos för mindre än två år sedan. Han är statsvetare, skicklig debattör och har fångat upp missnöjda vänsterväljare som tidigare röstade på PSOE.

Podemos, som betyder ”Vi kan” på svenska, vill bland annat förstärka det sociala skyddsnätet och införa 35-timmars arbetsvecka.

Åtta veckor till papporna

Den ett år yngre Albert Rivera är partiledare för Ciudadanos. Rivera är jurist, talar flera språk och grundade partiet för nio år sedan.

Ciudadanos var ett relativt litet regionalt parti i Katalonien fram till 2014. Då påbörjades en snabb förflyttning upp på den nationella arenan och om opionsundersökningarna stämmer kan partiet få mellan 15 och 20 procent av rösterna, det vill säga ungefär lika många som Podemos.

Ciudadanos betecknas som ett social-liberalt parti. Rivera vill till exempel att arbetsmarknadens regler måste förenklas och att åtta veckor av föräldraledigheten ska vikas åt papporna.

Till skillnad från Podemos har Ciudadanos, som ett mittenparti, bättre förutsättningar att erövra väljare både från Partido Popular och PSOE.

Hög arbetslöshet

Sedan Spanien blev en demokrati i slutet av 1970-talet har makten växlat mellan socialister och konservativa. Gemensamt har partierna att de ärvde den korruption som fick sina rötter under diktatorn Franco.

Premiärminister Mariano Rajoy uppskattas för att han har styrt Spanien ur den värsta ekonomiska krisen, Spanien kan skryta med bättre tillväxt än de flesta andra europeiska länder, men arbetslösheten är fortfarande skyhög.

– Spanien behöver fler ekonomiska och sociala reformer för att förbättra människors liv och övervinna krisen för gott, sa Rajoy i en tv-debatt inför valet. 

Utbredd korruption

Men de många korruptionsskandalerna kan komma att straffa Rajoy och Partido Popular. Så gott som varje månad har nya skandaler avslöjats. Uppgifter om mutor, falska fakturor och hemliga bankkonton med tiotals miljoner Euro lockar inga nya väljare.

Socialistpartiet PSOE, som styrt landet i sammanlagt 21 år, gjorde ett katastrofval för fyra år sedan och förlorade mer än en tredjedel av sina väljare. I mars i år fick partiet en liten revansch i regionalvalet i Andalusien där PSOE blev absolut största parti, men Pedro Sánchez som tillträdde som partiledare i juli 2014, har inte inneburit det lyft som så många anhängare hoppats på.

Valdeltagandet kan avgöra

Enligt de senaste opionsundersökningarna är Partido Popular (PP) fortfarande största parti tätt följt av PSOE, Podemos och Ciudadanos.

Utgången avgörs troligen av valdeltagandet och kanske den demografiska skillnaden mellan partierna. Enligt den spanska statistiska centralbyrån har omkring 14 miljoner spanjorer äldre än 55 år rösträtt, men bara 7.6 miljoner under 35 års ålder.

Ingen av partiledarna har visat någon entusiasm för att bilda en koalitionsregering, men fyra decennier efter diktatorns död, har tvåpartisystemet slagits sönder ”por siempre”– för alltid. 

Fakta: Valet i Spanien

  • Efter general Francisco Francos död 1975 övergick Spanien till demokrati byggd på författningen från 1978.
  • Parlamentet (las cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).
  • Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärministern.
  • I kongressen står 350 platser på spel. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.
  • Valkretsarna består av landets 50 provinser samt de nordafrikanska enklaverna Ceuta och Melilla.
  • Valsystemet gynnar små provinser (krävs färre röster per mandat), stora nationella partier samt partier som är starka i en region.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Spanien 2015

Mer i ämnet