Foto: Johan Ripås, SVT

Unga torteras på vägen till Europa

Uppdaterad
Publicerad

De är strax över tjugo år gamla, men har redan varit med om saker som ingen människa borde få uppleva. Det är dem du läser om i tidningen, de som kallas migranter. De berättar om tortyr, våldtäkter och slavhandel i Libyen.

SVT är på plats i Elfenbenskustens största stad Abidjan inför EU-ledarnas möte med Afrikanska Unionen. 

Kante Abou drömmer om att bli fotbollsproffs i Europa. Han satsade allt på ett kort och tog resan med smugglare över öknen och genom Libyen. Men där tog drömmarna slut.

– De hällde vatten på mig och gav mig elchocker. De tvingade mig att ringa mina föräldrar om pengar, säger Kante. 

Kante Abou satsade allt på ett kort och tog resan med smugglare över öknen och genom Libyen. Foto: Johan Ripås, SVT

Jag träffar ungdomarna i den fattiga stadsdelen Abobo här i Abidjan. Framtidsutsikterna för en ung människa är inte goda här. Även om ekonomin i Elfenbenskusten går uppåt är ordentliga jobb svåra att få. 

– Nästan alla här pratar om att åka till Europa. Många har åkt och en del har lyckats, säger Diakite Allassane.

”Jag såg flera som såldes och många som dog”

Diakite kom fram till Medelhavet. Men där tog det stopp och han skickades hem. Han är villig att göra ett nytt försök att ta sig till Europa, men aldrig mer genom Libyen. 

– De behandlar oss svarta som djur där. Jag såg flera som såldes och många som dog, säger han.

De behandlar oss svarta som djur där, säger Diakite. Foto: Johan Ripås, SVT

Meate Namizata är hårfrisör. Hon hoppades komma till Paris för att starta ett nytt liv. Men även för henne slutade resan med upplevelser som gett sår för livet. Hon har fortfarande mardrömmar och har svårt att prata om det hon varit med om. Nästan alla kvinnor våldtogs, berättar hon.

– Jag reste med ett spädbarn. Varje gång de försökte våldta mig skrek barnet. Så jag blev inte våldtagen. Men de slog mig… med saker av trä… av glas… allt de kunde hitta.

Meate Namizata är hårfrisör. Hon hoppades komma till Paris för att starta ett nytt liv. Foto: Johan Ripås

Kvinnor tvingades klä av sig nakna

Meate berättar att kvinnorna tvingades klä av sig nakna och fick gå runt i en ring.

– Vi fick gå varv efter varv, medan de libyska männen valde ut vilka de ville ha. 

Hennes pappa Meite Lassina berättar att smugglarna ringde honom gång på gång och krävde pengar. 

– Jag skickade pengar, men de ringde igen och ville ha mer. Annars skulle jag inte få se min dotter igen. När hon till slut kom hem var hon alldeles svullen över kroppen och armarna av misshandeln.

Toppmöte väntar

I morgon inleds mötet mellan Europeiska Unionen och Afrikanska Unionen här i Abidjan. Det finns många punkter på agendan, men allt lär handla om migrationen. 

För de europeiska ledarna handlar det om att hindra en migration, som väntas öka i takt med befolkningstillväxten i Afrika. För de afrikanska länderna handlar det om att inte förlora sin unga driftiga befolkning. 

För alla handlar det om att stoppa det som sker med tusentals unga människor i den libyska öknen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.