Ungdomar upptäckte 1100 år gamla guldmynt i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska arkeologer visade i måndags upp 1 100 år gamla guldmynt som hittats under utgrävningar nära centrala staden Yavne. Mynten som upptäcktes av ungdomsfrivilliga, inkluderade också hundratals mindre urklipp från guldmynt som skulle ha tjänat som mindre valörer.

Samlingen av 425 kompletta guldmynt, de flesta med anknytning till Abbasid-perioden för cirka 1 100 år sedan, är ett ”extremt sällsynt” fynd, sa Israels antikvitetsmyndighets arkeologer Liat Nadav-Ziv och Elie Haddad i ett gemensamt uttalande. 

 – När jag hackade i marken såg jag något som såg ut som löv. Jag ville rensa dem men insåg att de kanske kunde vara mynt. Först fann jag ungefär tre av dem och när jag plockade upp dem såg jag ännu fler under. Säger 18-åriga Oz Cohen, en av de frivilliga som hittade skatten. 

En första analys indikerar att mynten är från slutet av 900-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.