Unga människor protesterar mot den utbredda korruption som lett till trafikkaos i huvudstaden Dhaka. Foto: Reuters/TT

Ungdomsprotester i Bangladesh: ”Omvärlden måste hjälpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar har blivit skadade i de protester som nu skakar Bangladesh. Polis och regeringstrogna slår till hårt mot demonstranterna och försöker begränsa deras möjligheter att kommunicera via sociala medier.

– Omvärlden måste hjälpa oss, säger studenten Nusrat Ritu, till SVT Nyheter.

Nusrat Ritu kommer från Bangladesh och studerar i Malmö sedan tre år tillbaka. Hon kommunicerar med sina vänner i hemlandet via sociala medier. Oron är stor över den brutalitet som regimen visar mot de unga demonstranterna.

– Många har skadats och gripits av polisen. Vi vill bara använda våra demokratiska rättigheter för att protestera mot den korruption som gör att tusentals människor dör på vägar och gator varje år, säger Nusrat, till SVT Nyheter.

Nusrat Ritu studerar i Malmö och stödjer studenternas protester i Bangladesh. Hon kräver att premiärminister Hasina slutar att döda skolungdomar. Foto: Privat

Protesterna tog fart sedan två ungdomar körts ihjäl av en privatägd buss den 29 juli. Demonstranter har sedan dess blockerat gator och kontrollerat körkort för att fästa uppmärksamhet på den utbredda korruptionen. Privata transportföretag får betalt med provision baserat på antalet passagerare. Detta leder till att förare arbetar långa arbetsdagar och en livsfarlig trafiksituation, särskilt i 17-miljoner staden Dhaka.

Val i december

Sheikh Hasina Foto: AP

Premiärminister Sheikh Hasina har uppmanat ungdomarna att lämna gatorna och regeringen överväger att införa dödsstraff för de som orsakar dödsolyckor i trafiken. Dagens straffsats är tre års fängelse.

I Bangladesh ska det hållas parlamentsval i december. Premiärministern beskyller oppositionspartiet för att utnyttja studenternas missnöje för politiska syften.

Trots regeringens försök att stänga av internet har studenter skickat bilder och video till omvärlden. SVT Nyheter är i kontakt med en av grupperna via sociala medier. Bilderna visar skadade ungdomar som utsatts för slag, gummikulor och tårgas.

Föräldrar och lärare deltar

Ungdomar från den regeringstrogna organisationen Chhatra League slåss mot demonstranterna tillsammans med polisen.

Regeringstrogna unga män har attackerat de demonstrerande ungdomarna med påkar och käppar. Foto: Reuters

– Även föräldrar och lärare har nu börjat att gå med i demonstrationerna, säger Nusrat Ratu.

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att Bangladesh släpper fotografen Shahidul Alam som greps av civilklädd polis på söndagen när han intervjuades av tv-kanalen al-Jazira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.