Den ungerska parlamentet med premiärminister Viktor Orban röstade under onsdagen igenom ett lagpaket som straffar individer och organisationer som försöker hjälpa illegala migranter. Foto: Szilard Koszticsak/TT

Ungern inför nya lagar som straffar hjälp för illegala migranter

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns parlament röstade under onsdagen igenom ett lagpaket som bland annat kriminaliserar individer eller organisationer som hjälper illegala migranter i landet.

Paketet, som heter ”STOP Soros”, innehåller bland annat en ny lag om att individer eller NGO-organisationer som hjälper illegala migranter med att söka asyl och få hjälp med uppehållstillstånd, kan få fängelsestraff.

”Den ungerska befolkningen förväntar sig med all rätt att den ungerska staten med all sin kraft ska motverka den illegala invandringen, och olika aktiviteter som livnär den”, skriver landets inrikesminister Sandor Pinter i ett pressmeddelande.

Även en särskild skatt på 25 procent för ickestatliga organisationer som hjälper denna grupp.

”Vi vill använda den här skatten för att motverka organiserad invandring”, sa finansdepartementet i ett uttalande på tisdagen.

Får kritik från EU-håll

Landets premiärminister Viktor Orban har varit en uttalad kritiker av Tysklands förbundskansler Angela Merkels liberala flyktingpolitik. Orban har även varit en frontfigur för östeuropeiska länders opposition mot EU-kvoter för flyktingmottagande.

Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (ESCE) har båda kritiserat Ungerns nya lagar för att vara ”vaga” och strida mot EU-lagar.

Orbanregeringen säger att man förväntar sig rättsliga påföljder från EU på grund av de nya lagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer