Ungern på ny kollisionskurs med EU

Uppdaterad
Publicerad

Tal om att återinföra dödsstraffet och sätta migranter i läger placerar Ungerns premiärminister Viktor Orban på ny kollisionskurs med EU. Samtidigt tärs Orban av vikande stöd på hemmaplan.

Efter ett par dagars mummel i EU-korridorerna tog kommissionsordförande Jean-Claude Juncker bladet från munnen på valborgsmässoafton.

– Jag är en stark motståndare till dödsstraff, av oerhört många orsaker. EU:s grundläggande regler förbjuder dödsstraff och herr Orban bör klarlägga att han inte har några avsikter i den riktningen. Om han har det kommer det att bli en strid, varnade Juncker på ett pressmöte i Bryssel.

Uttalandet är ett svar på den ungerske premiärministerns ord till journalister i Pecs i början av veckan.

– Frågan om dödsstraffet borde sättas upp på agendan igen i Ungern, sade Orban efter att först ha uttalat att straffen för vissa brott är ”för mjuka”.

Migrationskritik

Parallellt med talet om dödsstraff har Orban också dragit på sig omfattande kritik från olika håll i EU om sin syn på asyl och migration. Ungerns regering har gjort i ordning ett frågeformulär som ska skickas ut till alla myndiga ungrare med en rad ledande frågor på migrationsområdet.

”Håller du med om att misslyckad immigrationspolitik bidrar till spridande av terrorism?” och ”Stöder du nya regler som tillåter regeringen att placera migranter som anlänt illegalt i interneringsläger?” är två av frågorna.

Partiet tappar

Kritiken är hård, inte minst från EU-parlamentets liberala partigrupp, Alde.

”Varje gång man tror att Ungern inte kan sjunka längre så tar de ett steg till”, skriver nederländska Sophie In' t Veld i ett uttalande.

Av analytikerna kopplas Orbans utspel ihop med att hans konservativa parti Fidesz tappat kraftigt i opinionen under det senaste året. I en mätning från i mars ligger partiet – som har egen majoritet i parlamentet – bara på 21 procents stöd, endast tre procentenheter före det högerextrema Jobbik.

Fakta: Viktor Orban

 * Viktor Orban, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann en jordskredsseger i parlamentsvalet, med över 50 procent av rösterna.

 * Partiet minskade procentuellt i fjolårets val, men lyckades ändå få två tredjedelar av mandaten i parlamentet, på grund av ett ändrat valsystem.

 * Orbans politik – bland annat vad gäller pressfrihet och domstolarnas oberoende – har flera gånger fått officiell kritik från EU. Från flera håll har även hans syn på demokrati ifrågasatts, liksom hans kontakter med Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.