Ungerns utrikesminister Peter Sjijártó säger att det är svårt att förutse när parlamentet kan rösta ja till Sveriges Natoansökan. Foto: John Minchillo /AP

Ungern: Pekpinnar sinkar Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato eftersom landets politiker är trötta på de nordiska ländernas pekpinnar. Det säger landets utrikesminister.

Ungern kommer på måndag att ratificera Finlands Nato-medlemskap, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare i veckan.

Men när det är dags för Sverige är ”svårare att förutspå”, säger utrikesminister Peter Szijjarto till AP.

– Du vet, när finska och svenska politiker ifrågasätter demokratin i vårt politiska system är det oacceptabelt, säger Szijjarto i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Sverige och Finland har inte varit ensamma om sin kritik mot Ungerns politik under premiärminister Viktor Orbán. I höstas röstade EU-parlamentet igenom ett fördömande och en skrivelse om att Ungern inte längre kan ses som en fullvärdig demokrati utan benämns som en ”parlamentarisk autokrati”.

Svalare relation till USA

Peter Szijjarto säger nu att även relationen med USA har blivit sämre, sedan Joe Biden efterträdde Donald Trump som president.

– Under president Trump var den politiska relationen bättre än någonsin, säger han.

– Han ville aldrig pracka på oss någonting. han ville aldrig sätta press på oss för att vi skulle ändra våra värderingar om vad som är en familj. Han ville aldrig få oss att byta åsikt om migranter, eller i sociala frågor.

Szijjarto tror också att Trumps mer positiva inställning till Ryssland och Vladimir Putin skulle välkomnas i Ungern, och han konstaterar att Ryssland ”inte attackerade någon” under Trumps tid i Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.