Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ingen omröstning om svenskt Natomedlemskap i Ungern på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt det ungerska parlamentets dagordning ska Ungern rösta om Sveriges medlemskap i Nato på måndag, rapporterar Omni. Men något beslut kan inte fattas – regeringspartiet Fidesz tänker inte dyka upp, bekräftar en oppositionsledamot.

Det ungerska godkännandet av ett svenskt inträde i Nato har dröjt. Men sedan Natomötet i Vilnius tidigare i juli har landet bekräftat att de kommer att säga ja till ett svenskt medlemskap.

Ungefär samtidigt uppgav en parlamentsledamot i landet att Ungern kan komma att rösta om ett svenskt Natomedlemskap först i september, då det politiska arbetet återupptas efter sommaruppehållet.

Extrainsatt möte

Programpunkten, som är begärd av talman László Kövér, är alltså extrainsatt och planerad till klockan 13 nu på måndag, men enligt Ágnes Vadai, ledamot för Socialdemokratiska DK, kommer styrande Fidesz inte att delta. Därmed kan det inte bli någon omröstning om Sveriges medlemskap.

I ett mejl till TT skriver hon: ”Fidesz har meddelat att de inte kommer på mötet, därför blir det ingen röstning eller ratificering.”

”Ett sätt för oppositionen att nå ut”

Sara Svensson, Ungernexpert och statsvetare vid Högskolan i Halmstad, säger till SVT Nyheter att omröstningen om det svenska Natomedlemskapet är begärt av oppositionen tillsammans med en rad inrikespolitiska punkter. Det i sig är ett sätt för oppositionen att få utrymme.

– Den här typen av oppositionsstartade extraparlament har gjorts många gånger tidigare och aldrig varit framgångsrikt. I allmänhet har Fidesz ledamöter inte kommit dit och röstat överhuvudtaget, säger hon.

Nära kontakt mellan Turkiet och Ungern

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan säger enligt turkiska medier att Turkiet och Ungern står i nära kontakt och samarbetar tätt i processen för att godkänna Sveriges Natoansökan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen sagt att det turkiska parlamentet kan ta ställning i frågan först i oktober.

Se Rudolf Berkes, analytiker på den oberoende ungerska tankesmedjan Political Capital, om varför Ungern inte har vunnit något på att dra ut på godkännandet av det svenska Natomedlemskapet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rudolf Berkes är analytiker på den oberoende ungerska tankesmedjan Political Capital. Enligt honom har Ungern inte vunnit något på att dra ut på godkännandet av det svenska Natomedlemskapet. Foto: SVT, Filip Singer/EPA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.