Ungerns premiärminister Viktor Orbán under ett möte med Visegrádgruppen på torsdagen. Foto: Leszek Szymanski/EPA/PAP/TT

Ungern ska godkänna svensk Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orbán säger att landets parlament kommer ratificera Nato-medlemskap för Finland och Sverige i början av nästa år, rapporterar Reuters.

Orbán bekräftar i ett uttalande efter ett möte med Visegrádgruppen i Slovakien att hans regering redan har beslutat att Ungern ska stödja Finlands och Sveriges Nato-anslutning och parlamentet ska ta upp detta vid det första sammanträdet nästa år.

– Ungern kommer med säkerhet att ge sitt stöd till ländernas anslutning, efter att regeringen har gjort det, kommer också parlamentet att göra det, sa Orbán.

Parlamentet sammanträder normalt i mitten av februari, enligt nyhetsbyrån. Ungern och Turkiet är de enda medlemmarna i alliansen som ännu inte godkänt anslutningen.

”Inga invändningar”

I början av november uppgav Orbáns stabschef Gergely Gulyas att målet var att godkänna de båda nordiska ländernas ansökan om medlemskap innan det ungerska parlamentet stänger för året. En omröstning hade därmed behövt ske innan den 7 december.

Trots att omröstningen nu flyttas fram några veckor verkar inte inställningen till ett godkännande ha förändrats.

Redan den 9 november uttryckte sig Gulyas positivt kring raticifiering:

– För oss är finländarna och svenskarna allierade, och precis som att vi kan räkna med våra allierade, kan de räkna med oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer