Ungerns premiärminister Viktor Orbán har uttalat sig högerextremt under ett årligt tal i Rumänien. Arkivbild. Foto: Bertrand Guay/AP/TT

Ungerns premiärminister får kritik efter kommentarer om ”rasblandning”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi (ungrare) är inte en blandras ... och vi vill inte heller bli en blandras”, så lät det från Ungerns premiärminister Viktor Orbán under hans årliga tal i den rumänska staden Băile Tuşnad på lördagen. Nu får han kritik av oppositionspartier och europeiska politiker.

Viktor Orbán tillade att länder där européer och icke-européer blandas ”inte längre är nationer”. Han har gjort liknande påståenden under sina år som premiärminister.

Katalin Cseh, parlamentsledamot från oppositionspartiet Momentum Movement och medlem i EU-parlamentet, säger i ett uttalande att hon blev bestört över Orbáns tal:

– Hans uttalanden påminner om en tid som jag tror att vi alla skulle vilja glömma. De visar verkligen regimens sanna färger.

I ett inlägg på Twitter riktat till ungrare av olika ursprung skriver Cseh ”Vår hudfärg kanske är olik, du kanske kommer från Europa eller utanför, men du är en av oss och vi är stolta över dig. Mångfald stärker landet, den försvagar inte.”

Vill bygga ”illiberal demokrati”

Den rumänske parlamentarikern Alin Mituța reagerar också starkt på Orbáns kommentarer. ”Att tala om ras eller etnisk ”renhet”, särskilt i en sådan blandad region som Central- och Östeuropa, är helt rubbat och farligt. Och det är Mr Orbán också”, skriver han på Twitter.

Det är inte första gången som Viktor Orbán väckt kritik efter sitt traditionella tal i Rumänien. 2014 var det där han för första gången yttrade att han ville bygga en ”illiberal demokrati” i Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.