Ungersk toppolitiker greps på sexfest – försökte fly genom fönstret

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Bryssel slog till mot en hedonistisk fest där ett 20-tal män ägnade sig åt droger och sex. Då försökte en av männen, EU-parlamentarikern József Szájer, att fly genom ett fönster och klättra ner för ett stuprör.

Flera belgiska medier rapporterar om ”lockdown-orgien” i centrala Bryssel natten mellan fredag och lördag. Det var efter klagomål från grannar som polisen slog till.

Väl på plats påträffade polisen ett tjugotal personer, varav majoriteten var nakna och mitt uppe i en sexakt. Även narkotika ska ha förekommit.

Festdeltagarna – samtliga män – bestod bland annat av diplomater och politiker. En av de gripna är József Szájer, medgrundare till det högernationalistiska, HBTQ-fientliga och ungerska regeringspartiet Fidesz.

Hade droger i väskan

Medan två personer ska ha försökt åberopa sin diplomatiska immunitet valde alltså József Szájer att försöka fly genom ett fönster. När toppolitikern greps ska han ha haft blodiga händer efter flykten, som gick via ett stuprör. Åklagare uppger också att József Szájer hade ett ecstasy-piller i väskan.

József Szájer har erkänt att han var på den aktuella festen och beklagar att han brutit mot Belgiens coronarestriktioner men nekar till att ha brukat narkotika. Han meddelar samtidigt sin avgång.

Grundregeln: Var naken

De Standaard har intervjuat 29-åriga David Manzheley som arrangerade orgien där Jozsef Szajer arresterades. För tidningen berättar han att han organiserar homosexuella fester för skojs skull och att en av grundreglerna är att alla måste vara nakna.

På Twitter uppger den ungerska journalisten Szabolcs Panyi att József Szájer är en nära allierad till premiärminister Viktor Orbán som personligen skrev om Ungerns konstitution för att ”skydda äktenskapet som en institution mellan man och kvinna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.