”Den invandringsvänliga svenska regeringen attackerar på nytt Ungern”, skriver Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó i ett uttalande. Foto: TT

Ungerska UD kallar upp Sveriges ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó kallar upp Sveriges ambassadör i Budapest för att kräva en förklaring till svenska statsråds kritiska uttalanden om Ungern, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ungerska utrikesdepartementet citerar två socialdemokratiska statsråd. I ena fallet är det migrationsminister Heléne Fritzons (S) uttalanden om Ungerns flyktingpolitik som fått landet att ilskna till.

Men även utrikesminister Margot Wallströms (S) tweet om att Ungern och Italien vill bilda en allians mot ”demokrater och vänstern” nämns. Enligt Ungerns UD är Margot Wallströms tweet baserad på en lögn.

”Jag läste i dag att Viktor Orbán i Ungern och Matteo Salvini i Italien vill forma en allians mot 'demokrater och vänstern' i Europa, och att de namnger Macron som deras främsta motståndare. Jag har bara en sak att säga dem: kom an.”, skriver Margot Wallström på Twitter. Foto: Twitter

”Den invandringsvänliga svenska regeringen har på nytt attackerat Ungern”, skriver Szijjártó i ett uttalande.

Svenska UD är fåordig.

– Vi kan bekräfta att ambassadören har kallats upp av ungerska UD, säger Anna Lundblad, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

SVT Nyheter söker Margot Wallström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.