Läraren Irina Moraka i ett förstört klassrum i Kharkiv. Foto: Atef Safadi/EPA

Unicef: Fem miljoner barns utbildning påverkad av kriget

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska invasionen har påverkat skolgången för fem miljoner barn i Ukraina, enligt ett pressmeddelande från FN:s barnorganisation Unicef.

De ryska anfallen har förstört tusentals skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner i Ukraina, enligt Unicef.

Många föräldrar vågar dessutom inte släppa i väg sina barn till skolan eftersom de fruktar för deras säkerhet.

Nästan två miljoner ukrainska barn får online-undervisning medans 1,3 miljoner barn får en kombination av klassrumsundervisning och distansundervisning.

Vädjar om hjälp

Det elva månader långa kriget har förvärrat de stora problem i den ukrainska utbildningssektorn som orsakades av coronapandemin. Unicef vädjar nu om internationell hjälp för att barnen inte ska halka ännu mer efter med skolgången.

”Skolor och förskolor ger barn en livsviktig upplevelse av struktur och säkerhet och att inte få chansen att få en utbildning kan få livslånga konsekvenser”, säger Afshan Khan, som är Unicefs regionala chef för Europa och Centralasien, enligt pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.