Kolkraftverket i Maasbracht i Nederländerna. Foto: Bert Kaufmann, Wikimedia commons

Unik dom tvingar Nederländernas regering minska utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas Högsta domstol ger miljöorganisationen Urgenda rätt mot landets regering.

I en unik dom tvingas Nederländernas regering nu att skärpa åtgärderna för att få ner koldioxidutsläppen.

Jubel utbröt i rättssalen när domen lästes upp. Den innebär att den nederländska regeringen måste minska utsläppen från växthusgaser med minst 25 procent till slutet av 2020, jämfört med 1990 års nivåer.

Foto: Peter Dejong, TT
Klimatkrisen

I dagsläget är det ett rejält gap mellan målet och de verkliga utsläppsminskningarna. I fjol hade utsläppen i landet minskat med 15 procent jämfört med 1990.

En möjlig konsekvens av domen kan bli att flera koleldade kraftverk nu tvingas stänga, varav två byggdes så sent som 2015 och 2016.

Har vunnit mot regeringen tidigare

Redan 2015 vann Urgenda tillsammans med nära 900 privatpersoner första gången mot regeringen. Domstolen underkände då regeringens argument om att klimatpolitiken inte ska avgöras i domstol utan av politiker i landets parlament.

I stället gick man på Urgendas linje om att regeringen inte minskade utsläppen av växthusgaser tillräckligt mycket för att skydda medborgarna mot klimatförändringar.

Den första domen har sedan överklagats flera gånger och nu har Högsta domstolen fällt den slutliga domen.

Klimatrelaterade fall i världen

Rättsprocesser om klimatet förekommer i minst 28 länder i världen. Flest fall finns i USA.

I Tyskland har den peruanske bonden och bergsguiden Saúl Luciano Lliuya stämt det tyska energiföretaget RWE, och anser att deras koldioxidutsläpp fått glaciärer att smälta i Anderna. Enligt stämningen motsvarar RWE:s utsläpp 0,5 procent av alla växthusgaser i världen. Bolaget krävs på 17.000 euro, som ska användas för att bygga skydd mot den översvämning som Saúl Luciano Lliuyas hemstad Huaraz hotas av från en smältande glaciär.

I USA i delstaten Oregon har ett 20-tal unga amerikaner i den så kallade Juliana-processen stämt USA:s regering för att deras politik orsakar klimatförändringar som hotar deras rätt till ett säkert och stabilt klimat.

I Norge har flera miljöorganisationer stämt den norska staten för att bryta mot den norska grundlagen, när de öppnat upp för möjligheten att borra efter mer olja i Arktis. Nyligen togs fallet upp i den norska motsvarigheten till hovrätten, Borgartinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet