Hundratals flyktingar har gripits av libyska myndigheter, när de försökt att fly mot Europa genom Libyen. De sitter här samlade på gårdsplanen i flyktinglägret i centrala Tripoli. Foto: Niclas BerglundVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fasansfull inblick i libyska lägren

Publicerad

På en grusplan i centrala Tripoli sitter närmare 400 människor på flykt, i rad efter rad. I värmen finns många barn och kvinnor. Några av migranterna är kriminella, men för de flesta var vandringen in i Libyen bara starten på en lång resa mot en ny framtid. Mot någonting bättre. I stället fortsätter nu livet bakom låsta portar. SVT har gjort ett unikt besök i ett av lägren.

Många tusen människor på flykt fastnar i Libyen under mycket svåra förhållanden, och de flesta blir kvar i flyktinglägren under lång tid. Deras hemländer vägrar ofta att samarbeta och ta emot dem. I Libyen behandlas flyktingarna som kriminella, eftersom de är illegala immigranter.

– När jag kom hit insåg jag att Nigeria är ett bättre land att leva i än det här. Vi har haft det mycket svårt i Libyen och bara gud vet när jag kommer ut ifrån det här låsta lägret, säger Christiana Onoja.

Utan skor på fötterna har flera av dem tagit sig ända från Nigeria, hela vägen upp till Libyen. Målet har varit Europa – med en önskan om en bättre framtid. Foto: Niclas Berglund, SVT

Läs mer: ”Utan oljan har Libyen ingen framtid”

Overkliga scener

Runt om oss utspelar sig overkliga scener, som få utländska journalister tidigare fått uppleva. På grusplanen framför oss sitter flyktingar med rädda blickar.

En och en registreras de för att kunna skickas tillbaka sina hemländer. Men flera länder svarar inte på begäran från de libyska myndigheterna, och då är det så här livet fortsätter.

– Jag ska snart föda mitt första barn och det kommer att ske här i lägret. Länge hoppades jag att jag skulle komma härifrån innan mitt barn blir till, men nu har jag inget hopp, berättar Christiana.

Läs mer: Miljontals vapen cirkulerar i Libyen

Svåra förhållanden

Hon har själv gjort ett försök att nå Europa, men resan i den lilla gummibåten kostade nästan hennes liv. Den överlastade båten hamnade i sjönöd strax utanför Libyens kust, men de hade tur och räddades av kustbevakningen.

Nu har hon varit i lägret en dryg månad. Och läkare som arbetar med flyktingarna vittnar om mycket svåra förhållanden.

Mat delas ut till alla flyktingar. Foto: Niclas Berglund, SVT

– I salarna sover 60-70 personer, trots att det egentligen inte finns utrymme för ens hälften. Dessutom finns det bara några få toaletter och smitta sprids snabbt här, säger Abulaziz Ali som är läkare.

Läs mer: Våldtäkt, mord och tortyr i ”hemliga” Libyska läger

”Stoppa katastrofen”

Det finns närmare en miljon illegala immigranter här i Libyen och pressen på det splittrade landet är stor. EU vill stärka landets kustbevakning, men för att stoppa strömmen av flyktingar in i landet krävs enorma resurser. Och de flesta av Libyens flyktingläger är redan överfulla.

– Det här är ingen plats för en gravid kvinna och inte för någon annan människa heller, säger hjälparbetaren Ghemera Krekshi.

– Jag är kritisk mot det sätt som flyktingarna behandlas på, men vårt land behöver hjälp för att stoppa den här katastrofen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer