Unik svensk rättegång i Rwanda

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller Stockholms tingsrätt första rättegångsdagen på plats i Rwanda i Sveriges första folkmordsrättegång. En medelålders svensk medborgare står åtalad för att deltagit i flera massakrer 1994 där tiotusentals människor mördades.

Sveriges Televisions Afrikakorrespondent är på plats och följer rättegången.

Den lilla staden Kibye ligger vackert beläget vid Kivusjöns strand. I dag är det här ett populärt semestermål för politiker och affärsmän. Men under folkmordet i Rwanda 1994 var Kibye skådeplats för ett besinningslöst mördande.

Folkmordsrättegång

Misstänkt för massaker

Den svenske medborgaren är misstänkt för att ha deltagit massakrer på fyra olika platser.

En av brottsplatserna är Gatwaro Stadium som ligger längs Kibyues huvudgata. Dit lurade myndigheterna tusentals människor, som tvingades stanna där i flera dagar utan varken vatten eller mat. Till slut blev många desperata och började äta gräset från fotbollsplanen.

Den 18 april 1994 kom soldaterna och sköt och sköt in i folkmassan. Alla mördades, gamla, gravida och barn.

Många vittnen gamla

Under första rättegångsdagen här förevisas rätten brottsplatserna av åklagaren Magnus Elving. Vittnesförhören hålls i huvudstaden Kigali.

– Brotten skedde här i Centralafrika och det är viktigt för rätten att få en lokalkännedom, det är därför vi har åkt hit, säger Tomas Zander som är tingsrättens ordförande på plats.

Att händelserna skedde för så lång tid som 18 år sedan komplicerar rättegången. Många av vittnena är gamla och flera som skulle ha kunnat kallas har dött av hög ålder.

Dessutom gäller åtalet folkmord, vilket innebär att åklagaren måste kunna visa att mannen inte bara mördat utan haft som avsikt att utrota tutsierna.

– Många människor gick ihop för att döda en hel folkgrupp, i alla fall delar av den. Det måste vi bevisa. Sedan måste vi bevisa de handlingar som vi påstår att den här åtalade personen har begått, säger åklagaren Magnus Elving till SVT på plats i Rwanda.

Misstänkt nekar

Den misstänkte mannen är inte på plats, utan kommer att följa vittnesförhören via videolänk från Sverige. Han nekar till samtliga anklagelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet