Foto: Diputación Foral de Bizkaia.

Unika grottmålningar upptäckta i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Spanska arkeologer har upptäckt vad de tror kan höra till de allra bästa stenåldersmålningarna i landet som redan kan skryta med grottmålningar i världsklass. Bland dem finns en unik målning av en buffel – avbildad med hela 20 spjut i kroppen.

Fyndplatsen, 300 meter under jord i Atxurra-grottan i norra Baskien, beskrivs av chefsarkeolog Diego Garate som grottmålningarnas ”Champion League”, en av Europas tio bästa. Grottan upptäcktes 1929 men först 2014 upptäcktes de unika målningarna som är mellan 12.500 och 14.000 år gamla. De föreställer hästar, bufflar, getter och hjortar.

– Ingen hade förväntat sig en upptäckt av den här omfattningen. Det finns många grottor med målningar men få har så mycket konst med så stor variation och av så hög kvalitet, säger Diego Garate till AP.

Då området är mycket svårtillgängligt kommer det dock knappast att öppnas för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.