Unika mumier ruttnar på museer i Sanaa i Jemen på grund av kriget och brist på el och kemikalier. Foto: TT

Unika mumier i Jemen ruttnar på grund av kriget

Uppdaterad
Publicerad

Unika mumier ruttnar i Sanaas universitetsmuseum i Jemen på grund av kriget i landet. De ständiga elavbrotten och bristen på kemikalier har fått bakterier att frodas i de mångtusenåriga kulturskatterna.

Kriget i Jemen skördar tusentals människoliv och hungersnöd och sjukdomar breder ut sig. Ständiga räder av saudiskt stridsflyg förstör infrastrukturen och orsakar oregelbunden tillgång till el.

Bakterier

I glasmontrar på museer i Sanaa ligger flera tusen år gamla mumier som personalen kämpar med att bevara trots elavbrotten som gör att vävnaden angrips av bakterier och ruttnar.

Man har inte längre tillgång till viktiga konserverande kemikalier på grund av blockader mot hamnarna.

– Till och med våra mumier påverkas av kriget, säger Abdulrahman Jarallah, chef för den arkeologiska institutionen på Sanaas universitet till nyhetsbyrån AFP.

Mumier behöver sanering

Han berättar om den regelbundna vård som dessa historiska skatter behöver. Mumier behöver strängt kontrollerad miljö och sanering varje halvår, enligt Jarallah. De kan även utgöra en hälsofara för de som hanterar mumierna.

Från många platser i Mellanöstern rapporteras om förstörelse och plundring av kulturskatter. Schweiziska tullmyndigheten beslagtog nyligen värdefulla reliker som stulits från Jemen, Syrien och Libyen.

Hotat världsarv

Den gamla delen av Sanaa har av UNESCO utnämnts till hotat världsarv och har skadats av flygräderna. Här finns mer än 100 moskéer och tusentals hus byggda före 1100-talet.

LÄS MER: En av tre flygattacker i Jemen träffar civila mål

Arkeologer i Jemen vädjar om hjälp av internationella organisationer att bevara det unika historiska arvet.

– Jemen är fullt av oupptäckta arkeologiska skatter. Trots det som händer vår befolkning kommer vår kultur och historia aldrig att försvinna, säger Abdulrahman Jarallah.

Kriget i Jemen har pågått sedan mars 2015 med 10.000 dödsoffer och utbredd hungersnöd som följd.

LÄS MER: FN varnar: ”Värsta humanitära krisen sedan 1945”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.