Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de unika intervjuerna från Dagen D – skådespelare väcker dem till liv genom att agera till autentiska inspelningar. Foto: SVT/Världens historia

Unika röster från historiska dagen: ”Förvänta dig helvetet”

Publicerad

När hundratusentals män steg iland på de franska stränderna under Andra världskrigets avgörande dag, delade både de allierade och tyskarna en gemensam känsla av skräck. Det visar unika intervjuer med soldaterna som var på plats.

– När skeppen kom närmare vid gryningen kunde vi se dem. Det var ofattbart för oss. Så många skepp. Det var som en lång skugga, säger en av de tyska soldaterna, Franz Gockel, i de bandade inspelningarna.

Soldater närmade sig stränderna i det tyskockuperade Normandie den 6 juni för 80 år sedan, under Andra världskriget. På stranden låg redan fullt med döda soldater. Tyskar stod i bunkrar och såg 3 000 fartyg och 13 000 flygplan från de allierade motståndarländerna ta sig i land på stränderna.

– Förvänta dig helvetet, sa de. De ljög inte för oss om det, säger Allan Price, en av de amerikanska soldaterna som gick i land under Dagen D.

Unik inblick i skräcken på stranden

Dagen D hade en stor påverkan på andra världskriget, men även på de som var med om den. I Världens historia: Dagen D har unika vittnesmål hämtats från museer, universitetsarkiv och privata samlingar. Soldater från båda sidor, civila och fotografer berättar med egna ord om de skräckfyllda dagarna. Flera av rösterna har aldrig tidigare digitaliserats eller hörts offentligt och kommer till liv med hjälp av skådespelare, som agerar till de autentiska röstinspelningarna.

Se Världens historia: Dagen D på SVT Play eller på SVT 2 klockan 18.00 torsdagen den 6 juni.

FAKTA: DAGEN D

Den 6 juni 1944 har gått till historien som D-dagen, eller Dagen D, då de allierade styrkorna genomförde sin gigantiska landstigning i det tyskockuperade Frankrike. Över 150.000 soldater, främst amerikaner, britter och kanadensare, skeppades över Engelska kanalen.

Anfallet inleddes utmed kusten i franska Normadie. Efter några veckors strider hade de allierade tagit kontroll över Normandie och 150 000 soldater började marschera mot Tyskland. I slutet av samma sommar befriade de Paris.

Landstigningen innebar att de allierade kunde öppna en ny front mot Nazityskland som därefter klämdes mellan västmakterna och Sovjetunionen fram till kapitulationen i maj 1945.

Källa: Forum för levande historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.