Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Foto: TT

Upp till bevis för Ukrainas nye president

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har lovat att rensa landet på korruption. Men hittills har han varit bakbunden av parlamentet. När hans parti nu går mot en storseger i söndagens parlamentsval blir det upp till bevis för den tidigare komikern.

Under sina första två månader som Ukrainas president har Zelenskyj inte gjort något större avtryck vad gäller situationen för landets invånare. Däremot har han etablerat en helt ny politisk stil för sitt ämbete.

I juni meddelade han att han kommer att flytta sitt högkvarter från det traditionella presidentpalatset, i en symbolisk brytning med det gamla politiska etablissemanget – precis som hans fiktiva presidentkaraktär gjorde i tv-serien ”Folkets tjänare”, efter vilken han även döpt sitt nya parti. Zelenskyj har också väckt uppmärksamhet för sin informella klädsel och sina offentliga utskällningar av misstänkt korrupta statstjänstemän.

I sitt installationstal meddelade han oväntat parlamentets upplösande, för att tidigarelägga det val som nu alltså hålls på söndag i stället för i oktober.

Önskar nya politiker

Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Det har hindrat honom från att få igenom ny lagstiftning och till och med att utse nya ministrar.

Handlingsförlamningen verkar dock bara ha gynnat hans parti Folkets tjänare som i flera opinionsmätningar spås få runt 40 procent av rösterna. Och det är tydligt att de vindar som bar fram Zelenskyj till presidentposten håller i sig. Två tredjedelar av de svarande föredrar partier som representerar en ny generation politiker framför partier vars kandidater har mer erfarenhet, i en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen International Republican Institute (IRI).

Tungviktarna släpar efter

En möjlig koalitionspartner till Folkets tjänare är partiet Rösten, som leds av en annan underhållare, rocksångaren Svjatoslav Vakartjuk. Partiet spås kunna få runt åtta procent.

På andra plats i opinionsmätningarna hamnar det proryska partiet För livet. De tidigare politiska tungviktarna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenkos partier kämpar med att klara den femprocentiga spärren till parlamentet.

Väljarnas tre viktigaste frågor är, enligt undersökningen från IRI, att få ett slut på det utdragna kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin – och att bekämpa korruptionen.

Vagt politiskt program

Zelenskyj har bland annat utlovat åtgärder såsom att skrota den åtalsimmunitet som dagens parlamentsledamöter åtnjuter. Han har även försäkrat att han kommer att genomföra de reformer som de internationella långivarna kräver för att fortsätta hålla landets ekonomi flytande med miljardlån. Den 41-årige presidenten har också signalerat en vilja att samtala med Rysslands president Vladimir Putin med sikte på att förbättra de bottenfrusna relationerna mellan länderna.

I övrigt har Zelenskyj dock uttryckt sig vagt kring vad han skulle ta sig för om han uppnår parlamentarisk majoritet efter söndagens val, vilket fått kritiker att anklaga honom för att bedriva tom populism.

Hans kopplingar till den mäktige oligarken Ihor Kolomojskyj väcker dessutom frågor om hur oberoende Zelenskyj egentligen kommer att vara gentemot landets elit.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

41-årig tvåbarnsfar från industristaden Kryvyj Rih i centrala delen av Ukraina.

Skådespelare, producent och utbildad jurist.

Pratar ryska och ukrainska.

Fördömde annekteringen av Krimhalvön 2014 och vägrade efter det att uppträda i Ryssland.

Hans kritiker säger att han saknar politisk erfarenhet och ett tydligt politiskt program. Han har också blivit anklagad för att ha kopplingar till den brottsmisstänkte ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyj bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

Hans anhängare ser honom som en frisk fläkt som vill bekämpa korruptionen.

Källor: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.