Bittert bitcoin-bråk om vattenkraftverk på Island

Uppdaterad
Publicerad

Ett argt gräl har under sommaren blossat upp på Island kring bygget av vattenkraftverk i de nordvästliga Västfjordarna. Elbolaget framhåller att nätet behöver utbyggnad, men kritiker kopplar samman det med landets bitcoin-boom som numera slukar mer el än landets bostäder.

”Magisk” är en vanlig, kanske till och med lite uttjatad, beskrivning av Islands hisnande natur. Området Strandir, beläget i öns nordvästra hörn, har i isländsk historia och myt en alldeles särskild koppling till trolldom.

Så sent som på 1600-talet brändes här ännu utpekade magiker, och i dag ligger här öns lilla men välkända häxmuseum. Men om det var påstådda häxkonster som förr i tiden väckte allmän uppståndelse här, så har det i sommar varit något helt annat. Nästan det motsatta faktiskt – den moderna teknikens inträde i naturen.

För i Strandir pågår nu bygget av vattenkraftverk nära floden Hvala. Området har länge haft Västfjordarnas kraftigaste flod. I mitten på juni gav kommunen tummen upp för en första fas av byggnationer, något som sedan dess väckt ont blod.

– Huvudproblemet med det här kraftverket är påverkan på den vilda naturen, säger Petur Halldorsson, ordförande för miljöorganisationen Ungir Umhverfissinnar.

– Det skulle inte bara förstöra vattenflödet i regionen utan också den orörda naturen.

Kopplas samman med bitcoin

En knapp månad senare skrev trettio landägare i området ett gemensamt brev i protest mot byggplanerna. Enligt dem kommer de att förstöra den känsliga naturen, och de kopplar samman bygget med Islands växande IT-industri.

Island har lockat med billig grön el och för datorer skönt svalkande temperaturer. Framför allt har man lockat till sig företag som med stora datorhallar utvinner kryptovaluta, exempelvis bitcoin och sedan i fjol förbrukar industrin mer el än landets bostäder.

Markägarna säger sig tro att det är dit den nya elen ska gå, inte till att säkra deras tillgång.

”Elen kommer att säljas till högstbjudande i söder, förmodligen till datacentraler som gräver digital valuta, som bitcoin”, skriver de i det öppna brevet.

Avfärdar kopplingen

Petur Halldorsson ställer sig bakom den kopplingen, och säger att dokumentation från det drivande elbolaget HS Orka visar det. Men HS Orka avfärdar kritiken.

För det första byggs de därför att elnätet i de delarna av ön inte räcker till och för det andra har det inget att göra med bitcoin. Det säger Johann Snorri Sigurbergsson, chef för affärsutveckling på elbolaget.

– Miljögrupper använder bitcoin-kopplingen för att få fotfäste i deras motstånd mot Strandir-projektet, säger han i en intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.