Uppemot 30 döda i extremistattack mot by i Burkina Faso

Publicerad

Misstänkta islamistiska extremister som härjar i östra Burkina Faso ligger bakom mord på ”20 till 30 personer” i en by som heter Kodyel, enligt lokala källor som AFP citerar. Uppgiftslämnaren säger att han tillhör en lokal självförsvarsgrupp.

Attacken genomfördes på måndagen, enligt uppgifter från säkerhetspersonal i området, som säger att ”en stor grupp personer attackerade byn och dödade många civila.

Dådet genomförs dagen efter ett bakhåll i sydvästra delen av grannlandet Niger, i regionen Tahoua. Minst 16 soldater dödades i attacken.

Det är inte känt om de två dåden har direkta kopplingar till varandra.

Olika terrorgrupperingar i området har härjat sedan 2018, då extremiströrelser i Mali började få stort inflytande även i grannländerna. Terrorrörelser kontrollerar nu stora områden i Niger och Burkina Faso, båda med gräns mot Mali. Flera av dem tros ha kopplingar till terrorrörelserna al-Qaida eller IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.