Trumps före detta advokat Michael Cohen lämnar sitt hem under tisdagen. Han har nått en uppgörelse med federala åklagare där han erkänner sig skyldig till bland annat bankbedrägerier och skatteflykt, erfar amerikanska medier. Foto: Richard Drew/TT

Trumps ex-advokat Michael Cohen erkänner sig skyldig till brott

Uppdaterad
Publicerad

Michael Cohen, Donald Trumps före detta advokat, har nått en uppgörelse med federala åklagare. Cohen erkänner sig skyldig till brott. Han pekar också indirekt ut Donald Trump som den som sa åt honom att göra utbetalningar till en före detta porrstjärna.

Michael Cohen har bland annat delgivits misstankar om brott mot lagen om kampanjfinansiering, bankbedrägerier och skatteflykt.

Det var på tisdagseftermiddagen, lokal tid, som Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen inställde sig i en federal domstol på Manhattan.

Kan dömas till fängelse

När domaren frågade om han tänkte erkänna sig skyldig svarade han ja, enligt nyhetsbyrån Reuters. Även Cohens advokat och en federal åklagare bekräftar att en uppgörelse har nåtts.

Villkoren i uppgörelsen är inte kända, men de brott som Cohen erkänner sig skyldig till kan leda till fängelse i flera år och stora bötesbelopp, rapporterar CNN.

Michael Cohen pekar indirekt ut Donald Trump som den som sa åt honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford, enligt nyhetsbyrån Reuters. Clifford uppger att hon haft en relation med Trump.

Även en av Cohens advokater pekar ut Trump.

”I dag vittnade Michael Cohen under ed att Donald Trump instruerade honom att begå ett brott genom att betala två kvinnor med den huvudsakliga avsikten att påverka ett val”, säger Cohens advokat Lanny Davis i ett uttalande.

Stephanie Clifford ska ha fått betalt av Trumps advokat för att inte berätta om deras relation. Foto: TT

Tillhörde den innersta kretsen

Det var i april som polisen gjorde husrannsakan hos Michael Cohen och på hans kontor. Utredningen faller inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av eventuella kopplingar mellan Donald Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

Michael Cohen var under många år del av Donald Trumps innersta krets. Han fortsatte också som rådgivare till presidenten efter att Trump flyttat in i Vita huset, men på senare tid har relationen blivit frostig, eftersom det bland annat avslöjats att Cohen spelat in Trumps telefonsamtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet