Paul Rusesabagina i en domstol i Kigali i september 2020. Ett år senare dömdes han till 25 års fängelse. Foto: Muhizi Olivier /AP

Hjälten från ”Hotel Rwanda” släppt ur fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Rwanda har släppt Paul Rusesabagina, känd för att ha räddat över 1 200 personer undan 1990-talets folkmord men senare dömd till 25 års fängelse.

Rusesabagina frigavs på fredagen i förtid efter påtryckningar från USA och Qatar. Enligt uppgift till nyhetsbyrån Reuters eskorterades han från fängelset till den qatariske ambassadörens residens av en amerikansk diplomat. Han väntas resa till Qatar om några dagar och därifrån vidare till USA där han har permanent uppehållstillstånd.

”Det är en lättnad att Paul kan återförenas med sin familj och USA:s regering är tacksam för att Rwanda gjorde det möjligt”, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett skriftligt uttalande.

Ytterligare 18 personer frigavs samtidigt som Rusesabagina.

Lyxhotellet blev en räddning

68-åringen var direktör för ett lyxhotell i huvudstaden Kigali när extremister från hutufolket inledde ett folkmord på tutsifolket i april 1994. Han lät flyende gömma sig på hotellet och räddade därmed deras liv.

Insatsen blev senare världskänd genom filmen ”Hotel Rwanda”, och Rusesabagina belönades med USA:s presidents frihetsmedalj 2005.

I Rwanda stoppades folkmordet efter några månader av tutsimilisen RPF. Gerillaledaren Paul Kagame är sedan dess landets president.

Kritiserade regeringen

Rusesabagina blev med tiden en alltmer uttalad kritiker mot Kagame och hans regering, vars styre blivit mer auktoritärt med tiden. Från sin exil i Belgien deltog han i grundandet av oppositionspartiet MRCD, och 2018 sade han i en uppmärksammad Youtube-video att ”tiden är inne att använda alla till buds stående medel för att uppnå förändring i Rwanda”.

2020 dök han plötsligt upp i Kigali, enligt egen utsago efter att ha rövats bort i Dubai. Året därpå dömdes han mot sitt nekande till 25 års fängelse för samröre med MRCD:s väpnade gren FLN.

Brev till presidenten: Inget våld

”Jag ångrar att jag inte gjort mer för att försäkra mig om att medlemmar av MRCD-koalitionen helt ansluter sig till principen om icke-våld”, skriver han enligt Reuters i ett brev till Kagame som offentliggjordes på fredagen. I brevet skriver han också att han kommer att tillbringa resten av sitt liv i USA ”i stilla begrundan” om han blir benådad.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.