Uppgift: IS-ledaren i Afghanistan har dödats

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för terrorrörelsen IS i Afghanistan har dödades i helgen, enligt landets underrättelsetjänst.

Saad Arhabi är, om uppgiften stämmer, den fjärde i raden av extremiströrelsens så kallade emirer i Afghanistan som dödats.

Arhabi och ytterligare tio personer ska ha utsatts för ett flygangrepp i provinsen Nangarhar, nära gränsen mot Pakistan. Attacken var koordinerad mellan afghansk militär och den USA-ledda alliansen. Samtliga elva personer dödades, enligt myndigheterna.

IS har inte bekräftat händelsen.

Ett stort antal vapen, sprängmedel och ammunition ska också ha förstörts i attacken, som skedde efter en rad blodiga dåd som IS tagit på sig den senaste tiden. Bland dem ett självmordsdåd mot en skola i huvudstaden Kabul som krävde minst 37 liv.

IS uppskattas ha omkring 2 000 medlemmar i Afghanistan. Terrorgruppens förre ledare i landet, Abu Sayed, dödades av amerikanska styrkor i juli i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.