Haruna Yukawa, som uppges halshuggen, och Kenji Goto Jogo. Foto: Google/TT

Japan befarar: En i IS-gisslan dödad

Uppdaterad
Publicerad

En av de två japaner som IS hotat mörda ska ha halshuggits av terrorgruppen IS.

I tisdags kom uppgifter om att IS håller två japaner, Kenji Goto Jogo och Haruna Yukawa, som gisslan. IS krävde en lösensumma på motsvarande 1,6 miljarder kronor, annars skulle japanerna mördas. 

I sociala medier sprider sig nu en video, i vilken det framgår att Haruna Yukawa har halshuggits, enligt CNN och Al Jazeera. Kenji Goto Jogo uppges i videon hålla upp en bild som visar Haruna Yukawa död. I videon framför terrororganisationen nya krav för att Kenji Goto Jogo ska släppas fri.

Kidnappade japanen: Deras krav är lättare

Nu säger Japans premiärminister Shinzo Abe att videon förefaller autentisk. Han fördömer mordet och manar på nytt IS att släppa den andre japanen, journalisten Kenju Goto.

I en ljudupptagning som också publicerats säger Goto att hans liv kan skonas i utbyte mot att en kvinna som hålls fängslad i Irak släpps.

Enligt USA Today säger Kenji Goto Jogo så här i videon:

– Deras krav är nu lättare. De är rättvisa. De vill inte längre ha pengar, ni behöver inte oroa er för att finansiera terrorister. De vill bara att deras tillfångatagna syster ska släppas fri.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att man inte kommer att ge vika för terrorism.

– Jag känner mig väldigt arg, men vi kommer inte att ge vika för terrorism.

Obama fördömer

Också USA:s president Barack Obama reagerar med vrede på mordet.

”USA fördömer starkt terroristgruppens mord på den japanska medborgaren Haruna Yukawa. Vi upprepar vårt krav på frigivning av Kenji Goto och övriga som hålls som gisslan”, säger den amerikanske presidenten i uttalande.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron fördömer dådet

IS har lagt under sig delar av Irak och Syrien och utropade i somras en stat med extremt sträng tolkning av islamisk lag, vilken mycket få muslimer ställt sig bakom. IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser mot personer de ansett skyldiga till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet