Kvinnan arbetade vid den amerikanska ambassaden i Moskva. Foto: TT / Pavel Golovkin

Uppgift: Misstänkt rysk spion på USA-ambassad

Publicerad

En misstänkt rysk spion har upptäckts på USA:s ambassad i Moskva. Kvinnan skulle kunna bli av intresse för den så kallade ryssutredningen.

Kvinnan är rysk medborgare och arbetade för det amerikanska säkerhetsorganet Secret service i över tio års tid. Där hade hon tillgång till myndighetens interna kanaler och mejlsystem, rapporterar brittiska The Guardian.

Misstankar väcktes vid en rutinkontroll år 2016. Där framkom att kvinnan haft regelbundna och icke godkända möten med personer från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Sparkades 2017

Detta fick dock ingen större uppmärksamhet, eftersom Secret service avskedade henne sommaren därpå, i samband med att Ryssland tvingade USA att skära ned på ambassadpersonalen. Enligt The Guardians källor användes det som täckmantel för att inte dra uppmärksamhet till den misstänkta informationsläckan.

Ingen information om detta uppges ha förts vidare till politisk nivå.

Kan tas upp av Mueller

Informationen skulle dock kunna bli föremål för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av ryska påverkansförsök vid presidentvalet 2016 och eventuella kontakter mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland.

– Den amerikanska kongressen fokuserar på ryska hackare när det är möjligt att all information som de behövde för att komma in i systemen kom från en intern läcka i Secret service, säger The Guardians uppgiftslämnare till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer