USS Carney, fotad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Ryan U. Kledzik

Amerikanskt stridsfartyg avvärjde drönarattack i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt stridsfartyg och tre kommersiella fartyg utsattes för en attack i Röda havet på söndagen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till USA:s centralkommando.

Det ska handla om det amerikanska stridsfartyget USS Carney och tre kommersiella fartyg som blivit attackerade. USS Carney avvärjde alla tre drönare som kom i riktning mot stridsfartyget. USA:s kommandocentral uppger att två av drönarna sköts ner när stridsfartyget skulle assistera fraktfartygen som träffats av andra drönare.

Jemens Iranstödda huthirebeller har tidigare, enligt AP, attackerat fartyg i Röda havet. huthirebellerna säger på söndagen att de attackerat två israeliska fartyg i Röda havet, ett med hjälp av en drönare och ett annat fartyg med en robot.

Huthirebellerna i Jemen har tidigare uppgett att de avfyrat robotar och drönare mot Israel under landets pågående krig mot Hamas.

Enligt Israel hade inget av fartygen någon koppling till landet.

Statsvetaren: Inte en upptrappning

Enligt statsvetaren Anders Persson är det svårt att sia i exakt vad syftet bakom attackerna är, annat än att trakassera USA och Israel, och visa solidaritet med Hamas. Men hutirebellernas handlingar är helt i linje med hur de har agerat hittills under kriget. De har attackerat israeliskt ägda fartyg och amerikanska militärbaser i området förut.

– Det är av allt att döma en iransk strategi för att försöka driva ut de amerikanska soldaterna och baserna ur området, säger Anders Persson.

Konsekvenserna av attacken är enligt Anders Persson bland annat att den visar vilka spridningseffekter kriget har utanför Israel och Gaza. Den riskerar även att dra in USA i kriget ännu mer.

Men Anders Persson anser inte att attacken i sig är en upptrappning av kriget. Ingen ombord på något av fartygen uppges ha dödats eller skadats, vilket han menar är avgörande.

– Om ingen har skadats är det kanske inte jätteallvarligt, säger han.

Storbritanniens försvarsdepartement har tidigare gått ut med att en misstänkt drönarattack och explosioner inträffat i Röda havet, men utan att närmare gå in på detaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.