Det har varit på gång ett tag men nu ska viruset få ett nytt namn, rapporterar Politico. Foto: Mary Altaffer/AP/Anders Humlebo/TT

Sjukdomen apkoppor får nytt namn av WHO

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomen Apkoppor kommer att få ett nytt namn, det rapporterar Politico. Det ska bidra till minskad stigmatisering för den som drabbats av sjukdomen, hoppas Världshälsoorganisationen, WHO.

Det nya engelska namnet på virussjukdomen väntas bli mpox, vilket är en kortare variant av monkeypox, det nuvarande namnet på engelska. Men vad sjukdomen får för nytt namn i Sverige är ännu oklart.

Sajten hänvisar till källor inom WHO – den organisation som på en global nivå namnger virus och sjukdomar.

Namngavs 1958

Bytet har varit på gång en tid och WHO har även bett allmänheten om hjälp med förslag. Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Apkoppor fick sitt nuvarande namn 1958 då åkomman upptäcktes hos apor som hölls i bur av danska forskare. WHO konstaterade i somras att sjukdomen namngavs långt innan dagens praxis som innebär att virus och sjukdomar får namn som inte riskerar att väcka anstöt eller stigmatisera den som insjuknat.

Det nya namnet väntas offentliggöras inom kort, kanske redan under onsdagen enligt Politico.

212 fall i Sverige

I våras började viruset spridas i världen, vilket fick WHO att klassa sjukdomen som ett internationellt hot mot människors hälsa. 212 fall har bekräftats i Sverige under det pågående utbrottet.

Antalet insjuknade har dock minskat rejält i Sverige sedan i somras då smittspridningen var som värst. Den senaste veckan har tre nya fall registrerats, jämfört med runt 20 per vecka under juli.

Mycket ovanlig

• Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

• Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

• Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

• Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. Fram till och med den 21 juli har 77 fall av apkoppor bekräftats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.