Den saudiske bloggaren Raif Badawi står inför en ny omgång piskrapp, enligt nya uppgifter. Bilden är från en demonstration i Österrike 2015, mot hans fängslande. Arkivbild. Foto: Hans Punz/AP/TT

Uppgifter: ”Badawi står inför fler piskrapp”

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske bloggaren Raif Badawi står inför en ny omgång piskrapp. Det uppger en medgrundare för en kanadensisk stiftelse som arbetar för hans frigivning.

Enligt uppgifter från Evelyne Abitbol, som grundade stiftelsen tillsammans med Badawis fru, ska en pålitlig källa i Saudiarabien ha uppgett att Badawi kommer att utsättas för nya piskrapp.

Han dömdes 2014 till 10 års fängelse och 1.000 piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och förolämpat Islam. 2015 fick han de första 50 piskrappen, vilket utlöste starka protester världen över.

”Kan hända när som helst”

Källan ska inte ha uppgett när piskrappen ska utdelas.

– Tyvärr kan det hända när som helst, om det händer, säger Abitbol.

Kanadas utrikesminister Stephane Dion säger att hans departement försöker få bekräftat om påståendena är sanna och har uppmanat den saudiska regeringen att låta Badawi komma till sin familj i Kanada.

I slutet av förra året fick Badawi EU-parlamentets Sacharovpriset för tankefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.