Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi går hand i hand så länge det är i våra händer, men ratificeringen av finska Natomedlemskapet är i Turkiets och Ungerns händer, säger Finlands president till SVT. Hör intervjun om Finlands och Sveriges väg in i Nato. Foto: SVT

Motstridiga uppgifter om Finlands Natoratificiering

Uppdaterad
Publicerad

Källor till den finska tidningen Helsingin Sanomat uppger att det är osannolikt att det turkiska parlamentet hinner behandla Finlands Nato-ratificiering på torsdagen, men det är svårt att förutse sessionens tidsplan.

”Sannolikheten [för att Finlands ratificering behandlas i dag] är 0,0001 procent”, uppgav den officiella källan till HS:s tolk Pinar Sezer i Ankara.

Under torsdagen inledde det turkiska parlamentet sin session klockan 13.00. På dagordningen hittas Finlands Natomedlemskap under punkterna tre, fyra och åtta. Men enligt en källa till tidningen Helsingin Sanomat är det högst osannolikt att man kommer nå fram till dessa punkter under dagens session.

Enligt tidningens tolk, Pinar Sezer, ska en officiell, turkisk källa ha sagt att sannolikheten att frågan hinner behandlas är ”0,0001 procent”.

Motstridiga schemauppgifter

Samtidigt uppger Sezer att det är mycket svårt att förutse parlamentets utfrågningsschema. De första punkterna, som berör klimat- och miljöfrågor, kommer förmodligen ta mycket tid från parlamentet, eftersom det finns ett stort nationellt intresse. Klimatfrågan har blivit ett särskilt betydelsefullt ämne rent poliitiskt efter de förödande jordbävningarna som drabbat Turkiet och Syrien.

Enligt SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström kan dock ett godkännande komma tidigast klockan 17.00 svensk tid. Yılmaz Tunç, en representant för Turkiets regeringsparti AK-grupp säger samtidigt till HS att Finlands ratificiering kommer röstas om ”tidigast efter 17, möjligen senare”.

– Det kommer att göras i dag säger han till tidningen.

SVT:s Turkietkorrespondent: Krattat för godkännande

Under gårdagen meddelade Finlands president, Sauli Niinistö, att landet bara är ”några dagar från ett medlemskap”, enligt Ekot. SVT:s Turkietkorrespondent, Tomas Thorén, beskrev under torsdagsmorgonen en liknande lägesbild.

– Det är väldigt krattat för att det här kommer att godkännas. Erdogans parti AKP med sina allierade har en bred majoritet i parlamentet, sade Tomas Thorén i SVT:s Morgonstudion.

Vad Sverige beträffar ligger Turkiets nej fast, med vissa tecken på att kunna förändras, enligt Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.