Foto: TT

Uppgifter: Biden tänker ställa upp för omval 2024

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden planerar att ställa upp för omval år 2024, enligt uppgifter till Washington Post. Skulle han vinna kommer han att vara 86 år gammal när hans andra presidentperiod är över.

Bland Demokraterna i USA växer oron för att Republikanerna tar över makten i samband med nästa presidentval. Den senaste tiden har Bidens opinionssiffror sjunkit, samtidigt har många demokrater utgått från att han inte kommer att ställa upp för omval med tanke på hans höga ålder. Beskedet sätter dessutom stopp för eventuella förhoppningar om att den nuvarande vicepresidenten Kamala Harris skulle kunna ta över presidentposten.

– Det enda jag har hört är att han planerar att ställa upp igen. Och det är jag glad över, säger Chris Dodd, före detta senator, till Washington Post.

Tidningen skriver också att Biden ska ha berättat om beslutet för ett grupp vid en välgörenhetsinsamling tidigare i november.

– Det han säger offentligt är det han är övertygad om, säger tidigare Pennsylvania-guvernören Ed Rendell, som deltog i insamlingsevenemanget.

– Han kommer inte att fortsätta om han känner att han inte kan göra jobbet fysiskt eller känslomässigt, fortsätter han.

Ifrågasätter beskedet

Många demokrater ifrågasätter dock om Biden verkligen tänker ställa upp för omval.

– Hur kommer hans hälsa att se ut de närmaste åren? Du behöver bara titta på dödsstatistiken i USA för att förstå varför jag är orolig, säger John Morgan, en av de största bidragsgivarna till Bidens kampanj 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer