Nya uppgifter gör gällande att Hillary Clintons valkampanj delvis finansierade en rapport om Donald Trumps Rysslandskontakter under valkampanjen. Foto: AFP/AP

Uppgifter: Clinton-kampanj finansierade Trump-rapport

Publicerad

Hillary Clintons presidentvalskampanj finansierade delvis en rapport som innehöll anklagelser om Donald Trumps kopplingar till Ryssland och om påstått samarbete mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. Det uppger amerikanska medier.

Rapporten med komprometterande uppgifter om Donald Trumps påstådda Rysslandskontakter cirkulerade i Washington efter Trumps valseger.

De nya uppgifterna gör gällande att motståndaren Hillary Clintons kampanj och Demokraternas nationella kommitté (DNC, det högsta beslutande organet inom det demokratiska partiet) var med och finansierade delar av den så kallade Steele-rapporten. Det skriver bland andra Washington Post.

Tog över finansieringen

Bolaget Fusion GPS ska enligt tidningen ha fått i uppgift av en jurist som representerade Clintons kampanj och DNC att ta fram rapporten. Fusion GPS anlitade Christopher Steele, en före detta brittisk underrättelseofficer, för att göra research.

Fusion GPS har inte velat berätta vem som finansierade rapporten. Men enligt Washington Post och CNN ska den först ha finansierats av en republikan som ville förhindra att Trump skulle bli nominerad.

Clintons kampanj och DNC tog sedan, enligt Washington Post, över finansieringen.

Rapporten innehåller generande och obekräftade uppgifter om Trump och anklagar hans valkampanj för att ha samarbetat med Ryssland.

Donald Trump har hävdat att uppgifterna i rapporten är falska och var ämnade att smutskasta honom.

Vita huset till attack

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders twittrade: ”Den verkliga Rysslandsskandalen? Clintons kampanj betalade för falska Rysslandsrapporten, ljög sedan om den & dolde det”

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders på Twitter om de nya uppgifterna om Trump-rapporten. Foto: Skärmdump

Varken Clintonkampanjen eller ledningen för Demokratiska paritet (DNC) bekräftar uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet