Haitis president Jovenel Moïse har mördats. En grupp beväpnade gärningspersoner tog sig in i hans privata bostad under natten till onsdag lokal tid. Foto: AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Haitis president mördad – attackerades i bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har gripits  efter mordet på Haitis president Jovenel Moïse. Ytterligare fyra misstänkta sköts ihjäl i samband med gripandet.

Presidenten angreps i sitt hem av beväpnade gärningsmän under natten till onsdagen. Undantagstillstånd har utlysts i landet.

Vid 01-tiden natten till onsdag, lokal tid, tog sig en grupp okända beväpnade gärningsmän in i presidentens privata bostad i huvudstaden Port-au-Prince.

Moïse blev skjuten och har dött av sina skador. Presidentfrun Martine Moïse skottskadades i attacken och uppges vara i kritiskt men stabilt tillstånd. Planen är att flyga henne till Miami för vård.

Två misstänkta personer har gripits, uppger den nationella polisen. I samband med gripandet sköts ytterligare fyra misstänkta ihjäl.

– Samtidigt har vi befriat tre poliser som angriparna hade tagit som gisslan, säger Léon Charles, chef för den nationella polisen vid en presskonferens via den statliga tv-kanalen TNH.

Manar till lugn

Haitis tillförordnade premiärminister Claude Joseph uppger att han har tagit över landets styre och har förklarat ett rikstäckande undantagstillstånd, vilket ger honom större exekutiv makt, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer Claude Joseph mordet och kallar det ”hatiskt, inhumant och barbariskt”. Han säger också att den nationella polisen och armén har kallats in för att förstärka säkerheten. Polisstyrkor har skickats bland annat till presidentpalatset, skriver nyhetsbyrån AP.

Under onsdagen har Joseph också uppmanat invånarna att behålla lugnet, och sagt att polisen och militären har situationen under kontroll.

Vita huset erbjuder sin hjälp

Vita huset har kommenterat mordet och kallar attacken för tragisk och hemsk. USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att situationen i landet efter mordet är väldigt oroande och att USA står redo att stötta Haiti.

– Vi kommer att ge all den hjälp vi kan till Haitis folk och regering om det blir en utredning, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki till MSNBC.

På grund av rådande säkerhetsläge så håller USA:s ambassad stängt. Även flygplatsen i Port-au-Prince har stängts efter dådet. Oron växer över att oroligheter ska bryta ut på bred front. Grannlandet Dominikanska republiken har stängt sin gräns mot Haiti på ön Hispaniola, på grund av det osäkra läget, rapporterar Reuters.

Tidigare utsatt för mordförsök

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer mordet och konstaterar att ansvariga måste ställas till svars, rapporterar Reuters.

I början av februari hävdade Jovenel Moïse att ett försök att mörda honom och genomföra en statskupp hade avvärjts. Vakter i presidentpalatset ska den gången ha stoppat flera angripare.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens folkrikaste nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet, i en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val, men resultatet ifrågasattes. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

Jovenel Moïse har suttit på presidentposten fram till nu, men styrt genom dekret. Folket verkar ha gett upp hoppet, och valdeltagandet har på senare år varit endast drygt 20 procent.

Moïse mördades natten mot den 7 juli. Han blev 53 år.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.