USA:s förre vicepresident Mike Pence. Arkivbild. Foto: Meg Kinnard/AP/TT

USA:s förre viceminister om hemligstämplade dokument i bostaden: ”Misstag gjordes”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kommenterade förre vicepresidenten Mike Pences för första gången offentligt upptäckten av det dussintalet hemligstämplade dokument som hittades i hans bostad i Indiana förra veckan.

– Vi agerade ovan politiken och satte nationella intressen först, säger han.

Tidigare vicepresident republikanen Mike Pence sa i fredags att han tar ”fullt ansvar” efter att hemligstämplade dokument hittats i hans hem i Indiana, enligt nyhetsbyrån AP.

– Låt mig vara tydlig med något: de hemligstämplade dokumenten borde inte ha varit i min personliga bostad, sa Pence som befann sig vid Florida International University där han pratade om ekonomi och samtidigt marknadsförde sin nya bok, ”Så hjälp mig Gud.”

– Misstag gjordes.

Ingen ursäkt

Mike Pence menade att han inte varit medveten om att dokumenten fanns i hans bostad men att hans ovetskap inte var någon ursäkt.

En utredning har inletts tillsammans med justitiedepartementets säkerhetsavdelning för att värdera innehållet i dokumenten samt ta reda på hur de hamnade i den förre vicepresidentens hem i Carmel, Indiana. De ska tidigare ha förvarats i hans tillfälliga bostad i Virginia.

Nekade först

Trots att det var han själv som tog initiativet att leta är fynden graverande för republikanen Pence, som nekat till att ha tillgång till några säkerhetsklassade uppgifter. Detta som svar på frågor han fått efter att hemligstämplade dokument hittats i Joe Bidens garage och som tycks ha förvarats där ända sedan denne var vicepresident.

Även hemma hos förre presidenten Donald Trump, Mike Pences chef, har ett stort antal hemligstämplade dokument hittats vid en husrannsakan beordrad av FBI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.