Foto: TT.

Uppgifter: Jihadister planerar självmordsattacker på stränder

Publicerad

Jihadister planerar attacker mot turisttäta stränder i södra Europa i sommar. Italienska säkerhetstjänsten har varnat tyska kollegor och ska ha fått uppgifterna från en trovärdig källa i Afrika.

Planen är att skicka jihadister till stränder i Frankrike, Italien och Spanien maskerade som försäljare. De ska skjuta turister med automatgevär och gräva ned bomber i sanden i närheten av solstolar, skriver tyska tidningen Bild enligt Focus.

De huvudsakliga målen är stränder i södra Frankrike och den spanska solkusten.

Ny typ av terrorism

Uppgifterna kommer ursprungligen från en trovärdig källa som den italienska säkerhetstjänsten har i Afrika. Varningen har sedan vidarebefordrats till tyska underrättelsetjänsten.

– Det här kan vara ett nytt slags terrorism. Semesterstränder kan inte skyddas, säger en högt uppsatt säkerhetskälla till Bild enligt The Telegraph.

Boko Haram

Enligt Bild kommer hotet från anhängare till den nigerianska terrorgruppen Boko Haram, som sedan en tid tillbaka är lierad med Islamiska staten.

Förra året dog 38 personer när terrorister öppnade eld mot turister på en semesteranläggning i Tunisien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.