Foto: TT

Uppgifter: Ministern talar inte sanning om polisinsatsen i Nice

Publicerad

Frankrikes inrikesminister, Bernard Cazeneuve, har gett en helt falsk bild av hur polisen jobbade på strandpromenaden i Nice, kvällen när Mohamed Lahouaiej Bouhlel utförde sin attack. Detta enligt tidningen Liberation som nu publicerar besvärande uppgifter för såväl det franska polisväsendet som den sittande socialistregeringen. Inrikesministern aviserar nu att säkerheten under kvällen ska utredas.

Det har nu gått knappt en vecka sedan Mohamed Lahouaiej Bouhlel körde en 19 ton tung lastbil rakt in på strandpromenaden i Nice. Stora delar av promenade des Anglais var för kvällen helt avstängd för biltrafik under nationaldagsfirandet 14 juli.

Ändå kunde han utföra dådet. 84 personer omkom, över 200 skadades. Det dröjde heller inte länge innan Nice före detta borgmästare, nuvarande ordförande för den lokala regeringen, Christian Estrosi, lyfte frågan:

– Jag skulle vilja förstå hur den här lastbilen kunde köra in i en zon för fotgängare, sade han i ett uttalande.

Anklagelser frå borgmästaren

Även den sittande borgmästaren i staden har anklagat Frankrikes regering för att inte tillräckligt väl ha förberett polisens säkerhetsarbete inför nationaldagsfirandet i Nice. Regeringen å sin sida har försäkrat att säkerheten var välplanerad och helt i sin ordning, detta eftersom man deltagit i förberedande möten inför nationaldagsfirandet.

Enligt planen skulle korsningen där boulevard Gambetta möter strandpromenaden, alltså den korsning där den bilfria zonen började, vara helt blockerad av den nationella polisens bilar under kvällen. Detta för att förhindra, eller åtminstone ordentligt försvåra, för något fordon att överhuvudtaget kunna ta sig in i den bilfria zonen där tio tusentals människor samlats för att fira.

Just den här detaljen fäste inrikesminister Bernard Cazeneuve stor vikt vid när han två dagar efter attacken lämnade ett uttalande om saken. På trapporna framför Elyseepalatset, strax efter ett möte med nationella säkerhetsrådet sade han:

–  Den nationella polisen var mycket väl närvarande på promenade des Anglais. Polisfordon gjorde det omöjligt att korsa strandpromenaden.

Han försäkrade också att gärningsmannen kört lastbilen ”på trottoaren på ett mycket våldsamt sätt”.

Regeringen: Tillräcklig säkerhet

Fyra dagar senare, under onsdagens debatt i nationalförsamlingen, tog premiärminister Manuel Valls i ordentligt i sitt försvar av regeringens arbete med landets säkerhet.

– Jag kommer aldrig acceptera de skamliga förslag som insiunerar att allt detta skulle kunna ha undvikits. Att säga det är att misskreditera våra säkerhetsstyrkor som kämpar varje dag för att uppnå resultat, sade han.

Nu publicerar tidningen Libération uppgifter som säger precis tvärtom. Man hänvisar till en lång rad vittnesuppgifter, icke namngivna sådana, och målar en helt annan bild upp.  Detta är en bild av ett säkerhetsarbete vid promenade des Anglais i Nice den 14 juli som varit avsevärt mycket mindre rigoröst än den som bland andra regeringen förmedlat.

Tidningen har publicerat en bild från korsningen promenade des Anglais / boulevard Gambetta som visar hur endast två av stadens lokala poliser iförda varselklädsel vaktar avspärrningen. Bilden påstås vara tagen bara minuter innan Bouhlel körde lastbilen genom just denna avspärrning.

”Inga spår av nationella polisen”

På de totalt sex vägar in mot strandpromenaden, som var avstängda för biltrafik den 14 juli, utgjordes avspärrningarna av metallbarriärer med röda och vita kuddar på, enligt tidningen.

Vid just avspärrningen promenad des Anglais / boulevard Gambetta fanns inga poliser från den nationella polismyndigheten, skriver tidningen. Det fanns inget fordon från den nationella polisen på plats för att blockera infarten, endast polismän från den lokala polismyndigheten.

Vid just denna infart fanns inga spår av närvaro från den nationella polisen, enligt Libération. Däremot konstaterar en poliskälla, som tidningen har pratat med och visar övervakningsbilder för, att det fanns ett polisfordon i närheten innan attacken inleddes. 

De närmaste poliserna, från den nationella polismyndigheten, fanns hela 370 meter in på strandpromenaden – mitt i folkmassan där det under kvällen hölls flera konserter.

Libération beskriver vidare en situation under kvällen den 14 juli där en säkerhetsplanering, som bland annat regeringen redogjort för i efterhand, inte följts. Det handlar om polisfordon som står uppställda längs med strandpromenaden, och inte alls tvärs över den.

Tidningen skriver att det uppenbart varit så att den nationella polisen följt sin plan, så som den var. Problemet är bara att denna plan nu i efterhand inte stämmer överens med den verklighetsbeskrivning som inrikesministeriet ger gällande kvällen den 14 juli i Nice.

Vill se utredning

Inrikesminister Bernard Cazeneuve svarade under natten mot torsdag med att ta avstånd från de påståenden han kallt avfärdar som icke sanningsenliga.

”Dess (tidningens) metoder sätter frågetecken för etiken hos de journalister som skriver artiklarna”, hette det i uttalandet.

Cazeneuve säger nu att han också vill se en utredning av säkerhetsarbetet under kvällen då attacken inträffade, rapporterar flera franska medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i Nice

Mer i ämnet