Överbefälhavare Michael Bydén beslutade att snabbinsatsförbandet som har varit på Gotland för att öva ska stanna kvar tills vidare. Foto: TT

Uppgifter: Ökat hot från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till Dagens Nyheter har Sverige fått information om ökat hot från Ryssland.
Hotet ska vara en bidragande orsak till beslutet att återinföra militär på Gotland.

I början av september talade såväl överbefälhavare Micael Bydén som försvarsminister Peter Hultqvist (S) om ett försämrat säkerhetsläge. Samtidigt beslutade Försvarsmaktens ledning att det skulle genomföras oannonserade kontroller av förbandens beredskap. Bland annat skickades 150 soldater från P4 i Skövde till Gotland.

SVT kunde tidigare i veckan berätta att försvaret med kort varsel återmilitariserar Gotland. Överbefälhavare Michael Bydén beslutade att snabbinsatsförbandet som har varit på Gotland för att öva ska stanna kvar tills vidare.

M: Stadigt försämrad säkerhetsbild

Enligt Dagens Nyheter ska förändringen bero på hotet från Ryssland. Källor i regeringskansliet säger till DN att hotet från Ryssland har ökat men att inte heller de får veta vad hoten består av.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark, säger till TT att han inte informerats av regeringen om ett ökat hot från Ryssland, men är inte förvånad över uppgifterna.

– Det här visar den stadigt försämrade säkerhetsbild som vi har runt Östersjön.

Han efterfrågar därför att regeringen inkallar försvarsberedning för att göra en större genomlysning av säkerhetsläget.

– Det är viktigt för att förstå i vilken omvärld Sverige befinner sig. Sedan får man dra operativa slutsatser utifrån det, både på en säkerhetspolitisk- och försvarspolitisk grund, säger Hans Wallmark.

”Någonting har hänt”

Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, är läget speciellt just nu.

– Någonting har hänt i underrättelsebilden. Men vi medborgare vet inte vad det är. Däremot ser vi effekterna av det. Den snabba baseringen av förbandet till Gotland är exceptionell, säger Agrell till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet