Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här röstar EU-parlamentet om att terrorstämpla Ryssland. Foto: AP

Uppgifter om rysk hackerattack efter EU:s terrorstämpel

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet stämplar Ryssland som ”statlig sponsor av terrorism” i en ny resolution.

Omedelbart efter klubbandet kom uppgifter om en rysk hackerattack mot parlamentets webbplatser.

Den ickebindande resolutionen antogs på onsdagen med klar majoritet, 494 röster mot 58 och 44 nedlagda. Bland annat förklaras Ryssland som en stat som tillämpar terroristmetoder.

Idén bakom uttalandet kommer från svenske ledamoten Charlie Weimers (SD) som hoppas att resolutionen ska vara början på något nytt.

– Det här kan ses som ett första steg mot att skapa ett juridiskt ramverk i Europa som möjliggör den här klassificeringen – vilket i sin tur kan skapa en situation där det inte bara är individer som begår krigsbrott å Ryska federationens vägnar utan även Ryska federation självt kan ställas till svars, säger Weimers på en svensk pressträff i EU-parlamentet.

De svenska ledamöterna ger tummen upp.

– Det som Ryssland nu gör mot Ukraina är vedervärdigt. I normala fall använder vi det här begreppet – sponsring av terrorism – för grupper snarare än stater. Men vi röstar ändå för då vi tycker det är viktigt att skicka signalen till omvärlden att vi måste markera mot den terror som Ryssland utsätter Ukraina för, säger Jakop Dalunde (MP).

Misstankar om rysk hackerattack

Strax efter omröstningen drabbades EU-parlaments webbsidor och uppkopplingen i byggnaden av stora problem – vilket väckte misstankar om en rysk hackerattack.

”Detta understryker betydelsen av dagens beslut. Nu hoppas jag medlemsstaterna följer upp med egna deklarationer”, skriver Charlie Weimers (SD) i ett sms till SVT.

”Inte direkt den smartaste metoden för att få oss att ändra oss på punkten om att klassa landet som en terroriststat. Vi kommer att stå upp mot Putins försök att söndra, och tysta, EU”, skriver svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett mejl till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.