En man står vid ett dike fyllt med ett tiotal kroppar efter den blodiga massakern i Mai Kadra den 9 november. Foto: EDUARDO SOTERAS/AFP/TT

Uppgifter: Över 600 civila dödade i massaker i Tigray

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 civila dödades brutalt i en massaker på orten Mai Kadra i regionen Tigray den nionde november, enligt en statlig etiopisk människorättskommission som utrett händelseförloppet, rapporterar Reuters.

Offren ska ha blivit utsatta på grund av sitt ursprung utanför den omtvistade regionen. Dådet ska ha utförts av en väpnad ungdomsgrupp i maskopi med lokala säkerhetsstyrkor, enligt kommissionen.

Uppgifterna om massakern har varit svåra att verifiera på grund av det pågående kriget i regionen. Internationella aktörer har stängts ute från området och alla kommunikationer därifrån har strypts.

Ledningen i Tigray har tidigare förnekat inblandning i händelsen och har ännu inte kommenterat kommissionens utlåtande.

Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat händelsen, däribland Amnesty som sagt sig ha tagit del av bilder från platsen. Enligt Amnesty så ska de döda inte ha varit inblandade i konflikten.

Intensiva strider

Sedan i början av november har intensiva strider rasat i Tigray mellan regionala och statliga styrkor. Folkets befrielsearme i Tigray (TPLF) hävdar att de försvarar sin rätt till självstyre. Den centrala etiopiska regeringen menar att den väpnade offensiven handlar om att slå ner ett olagligt uppror.

Mer än 40 000 människor är på flykt och hundratals har dödats. Båda sidor skyller utvecklingen på varandra.

Flera internationella aktörer, bland annat USA, har vädjat om vapenvila men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer