Pistolman utanför svenska konsulatet i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

En man ska ha riktat en pistol mot det svenska generalkonsulatet i Istanbul, enligt turkiska medier. Pistolen ska ha varit oladdad och mannen har gripits, enligt tidningen Sabah. Svenska UD bekräftar att man fått information om händelsen.

– Utrikesdepartementet har informerats om att en person omhändertagits i närheten av generalkonsulatet i Istanbul. Samarbetet med turkisk polis fungerar väl, säger Hedda Eriksson som är presskommunikatör.

I turkisk media beskrivs hur Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i helgen lett till stora protester runt om i Turkiet.

I samband med detta har flera säkerhetsåtgärder satts in vid det svenska konsulatet i Istanbul.

Vid lunchtid lokal tid ska en man beväpnad med pistol och en svensk flagga kommit till konsulatet och skanderat slagord. Han ska ha riktat sin pistol mot konsulatet samtidigt som han kastat flaggan på marken.

Efter att han gripits konstaterade polisen att pistolen inte var laddad.

UD vill inte vidare kommentera händelsen eller eventuell utsatthet efter protesterna i Turkiet:

– Utrikesdepartementet kommenterar inte närmare hotbilden mot våra ambassader eller vilka säkerhets- och beredskapsåtgärder som vidtas, eftersom detta kan motverka åtgärdernas syfte, säger Hedda Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer