Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från den senaste tidens ryska drönarattacker. Många experter menar att vapnen i själva verket kommer från Iran. Foto: Imamedia/Ukrainas operativa kommando syd

Ryssland använder iranska drönare – Pentagon tonar ner betydelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer allt fler rapporter om att Ryssland börjat använda en ny typ av drönare för att attackera ukrainska trupper. Drönare som uppges komma från Iran, trots att landet förnekar att man sålt några vapen till Ryssland.

Den senaste tiden har det skett fler ryska attacker med så kallade kamikaze-drönare i södra Ukraina. Bland annat i området kring Odessa, men också utanför Charkiv i östra delen av landet.

Kamikaze-drönare, eller som det heter på engelska, loitering munition, är drönare som cirkulerar i luften och på egen hand letar efter förprogrammerade mål. Drönarna kan sedan krascha in i målet och explodera, därav smeknamnet ”kamikaze-drönare”.

Egna drönare var undermåliga

Sedan tidigare har USA skickat hundratals drönare av den här typen till Ukraina, Switchblade 300, Switchblade 600 och Phoenix Ghost.

Även Ryssland har använt egentillverkade drönare med liknande teknik, men som inte varit tillräckligt träffsäkra.

På ett möte i Moskva för utveckling av drönare konstaterade nyligen en representant för Rysslands försvarministerium, Igor Isjuk, att det finns ett skriande behov av olika typer av drönare, men att de inhemska tillverkarna inte uppfyller de militära kraven på teknisk och taktisk förmåga.

Och nu tyder alltså mycket på att Ryssland använder drönare som köpts in från Iran.

Men betydelsen av de nya drönarna spelas ner av USA. På en presskonferens på USA:s försvarsdepartement Pentagon 30 september påtalade man att även Iran lider av sanktioner, vilket gör att flera komponenter i drönarna inte är särskilt tekniskt avancerade.

”Desperation”

– Det här tyder på desperation från rysk sida, säger Sasha Baker, talesperson på Pentagon.

Hon sa också att den ryska militären lider av stora brister på materiel och att det är det som tvingar dem att förlita sig på opålitliga länder som Iran. Och enligt henne har drönarna inte lett till de framgångar som Ryssland kanske hoppats på.

– Vi har sett bevis på att drönarna från Iran redan har stått för ett flertal misslyckanden på slagfältet i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer